01 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:51

Ovanlig ledare i SLA idag

Walterum och Lindstrand agerar tillsammans

På SLA:s ledarsida idag kan du läsa något ovanligt, kanske unikt – tidningens chefredaktör Niclas Lindstrand skriver nämligen en ledare tillsammans med kommunalrådet Leif Walterum. De tar öppet ställning mot anonyma hot och trakasserier.

Både Niclas Lindstrand och Leif Walterum har personlig erfarenhet av just det – att utsättas för olika former av trakasserier via nätet eller genom att någon anonymt beställt varor och tjänster i deras namn. Lindstrands underskift har dessutom förfalskats.

Båda har polisanmält trakasserierna. De har också vissa teorier om vem som kan ligga bakom brotten, men är noga med att påpeka att det är polisen som utreder ärendena.

– Det handlar egentligen inte om vem det är, utan om varför personen gör så här. Är det för att vi är offentliga personer som säger saker som inte alla tycker om? Man behöver inte tycka som vi gör, men att visa sin ilska på det här sättet känns fel, säger Leif Walterum.

Efter diskussioner kom Lindstrand och Walterum fram till att de ville göra något gemensamt för att visa att de inte accepterar personens agerande eller företeelsen som helhet. Det blev en ledare i SLA, som du alltså kan läsa på sidan 2 idag.

– Vi ligger knappast sömnlösa för det som drabbat oss, men vi vet ju att människor runt om i vårt samhälle drabbas av anonyma hot och skriverier på sociala medier – inte minst unga människor som självklart mår mycket dåligt av att bli utsatta, säger Niclas Lindstrand.

– Med vår ledare vill vi visa att det inte är okej att anonymt ge sig på personer, det är som vi ser det ett hot mot det demokratiska samhället, avslutar Walterum.

Både Niclas Lindstrand och Leif Walterum har personlig erfarenhet av just det – att utsättas för olika former av trakasserier via nätet eller genom att någon anonymt beställt varor och tjänster i deras namn. Lindstrands underskift har dessutom förfalskats.

Båda har polisanmält trakasserierna. De har också vissa teorier om vem som kan ligga bakom brotten, men är noga med att påpeka att det är polisen som utreder ärendena.

– Det handlar egentligen inte om vem det är, utan om varför personen gör så här. Är det för att vi är offentliga personer som säger saker som inte alla tycker om? Man behöver inte tycka som vi gör, men att visa sin ilska på det här sättet känns fel, säger Leif Walterum.

Efter diskussioner kom Lindstrand och Walterum fram till att de ville göra något gemensamt för att visa att de inte accepterar personens agerande eller företeelsen som helhet. Det blev en ledare i SLA, som du alltså kan läsa på sidan 2 idag.

– Vi ligger knappast sömnlösa för det som drabbat oss, men vi vet ju att människor runt om i vårt samhälle drabbas av anonyma hot och skriverier på sociala medier – inte minst unga människor som självklart mår mycket dåligt av att bli utsatta, säger Niclas Lindstrand.

– Med vår ledare vill vi visa att det inte är okej att anonymt ge sig på personer, det är som vi ser det ett hot mot det demokratiska samhället, avslutar Walterum.