03 okt 2014 15:53

23 jan 2015 15:51

Soldater välkomnades hem

Efter ett halvårs tjänstegörelse i Afghanistan välkomnades soldaterna hem

Efter ett halvår i Afghanistan landade i veckan uppemot 150 officerare och soldater på svensk mark. Under fredagen välkomnades de hem genom en medaljceremoni.

I våras lämnade ett 60-tal soldater och officerare Trängregementet för att göra den sista insatsen med omstruktureringsstyrkan 04 i Afghanistan. Där har de arbetat med att avveckla de återstående svenska camperna i norra Afghanistan, Mazar-e-Sharif och Kabul.

– Det är en lika stor utmaning av vara de sista som lämnar ett område, som att vara de första som anländer, säger konteramiralen Thomas Engewall, Försvarsmaktens logistikchef som också var den som lämnade över medaljerna vid ceremonin.

– Medaljen är ett tecken på Sveriges nations tacksamhet för det arbetet som har utförts i Afghanistan, säger han.

Utöver soldater och officerare var det många anhöriga som var på plats under medaljceremonin.

– Under ett halvårs tjänstegörelse i Afghanistan är det otroligt viktigt att känna stöd hemifrån. Att våra soldater och officerare har haft det, det går inte att ta miste på när man ser alla de anhöriga som är med här i dag, menar Thomas under ceremonin.

Betydelsefullt

Robar Hawrami, soldat från Trängregementet, tycker att medaljen är en symbol för gemenskap.

– Det är en fin sak som alltid kommer påminna oss om det arbete som vi gjort tillsammans, där gemenskapen hela tiden har varit grunden, säger Robar som planerar att fortsätta inom Försvarsmakten.

I våras lämnade ett 60-tal soldater och officerare Trängregementet för att göra den sista insatsen med omstruktureringsstyrkan 04 i Afghanistan. Där har de arbetat med att avveckla de återstående svenska camperna i norra Afghanistan, Mazar-e-Sharif och Kabul.

– Det är en lika stor utmaning av vara de sista som lämnar ett område, som att vara de första som anländer, säger konteramiralen Thomas Engewall, Försvarsmaktens logistikchef som också var den som lämnade över medaljerna vid ceremonin.

– Medaljen är ett tecken på Sveriges nations tacksamhet för det arbetet som har utförts i Afghanistan, säger han.

Utöver soldater och officerare var det många anhöriga som var på plats under medaljceremonin.

– Under ett halvårs tjänstegörelse i Afghanistan är det otroligt viktigt att känna stöd hemifrån. Att våra soldater och officerare har haft det, det går inte att ta miste på när man ser alla de anhöriga som är med här i dag, menar Thomas under ceremonin.

Betydelsefullt

Robar Hawrami, soldat från Trängregementet, tycker att medaljen är en symbol för gemenskap.

– Det är en fin sak som alltid kommer påminna oss om det arbete som vi gjort tillsammans, där gemenskapen hela tiden har varit grunden, säger Robar som planerar att fortsätta inom Försvarsmakten.

  • Erica Augustsson