09 okt 2014 15:42

23 jan 2015 15:51

Vinnaren stod i hyllan

Tekniken strulade vid tillkännagivandet

Skövdebon Hans Andersson blev i går tredje person att låna romanen Nätternas gräs från Skövde stadsbibliotek. Författaren och Nobelprisvinnaren Patrick Modiano väntas dock locka många läsare framöver.

En vagn med böcker av flera tänkta Nobelprisvinnare hade förberetts av personalen på stadsbiblioteket, men så mycket mer går inte att göra innan Nobelkommittén tillkännager vinnaren, konstaterar bibliotekarien Lilian Ingo.

– Ja, han finns på listan! utbrast hon när Peter Englund läste upp 2013 års vinnare av Nobelpriset i litteratur, och lade till:

– Hoppas nu bara att de sa ”Patrick Modiano”.

Bergssprängaren som bibliotekspersonalen tänkte höra tillkännagivandet genom strejkade, så de förlitade sig i stället på webbsändningen – men alldeles precis innan Peter Englund klev ut genom portarna började också det ljudet att strejka.

Men, visst var det fransmannen Patrick Modiano som fick priset.

– Jag måste erkänna att jag inte har läst något av honom, men han är väldigt etablerad och välkänd, säger Lilian Ingo.

Skövde stadsbibliotek har tio titlar av honom, varav fyra är på franska, men ingen av böckerna har det varit någon direkt rusning efter. Inte än i alla fall. Lilla smycket (från 2012) har lånats ut fem gånger och En cirkus drar förbi (1993) 13 gånger.

Nätternas gräs (2013) hade lånats ut två gånger innan Skövdebon Hans Andersson lade vantarna på den i går.

– Jag har läst några andra böcker av honom, han är väldigt lättläst och verklighetsnära – han är ett mycket bra val som vinnare, säger Hans Andersson.

En vagn med böcker av flera tänkta Nobelprisvinnare hade förberetts av personalen på stadsbiblioteket, men så mycket mer går inte att göra innan Nobelkommittén tillkännager vinnaren, konstaterar bibliotekarien Lilian Ingo.

– Ja, han finns på listan! utbrast hon när Peter Englund läste upp 2013 års vinnare av Nobelpriset i litteratur, och lade till:

– Hoppas nu bara att de sa ”Patrick Modiano”.

Bergssprängaren som bibliotekspersonalen tänkte höra tillkännagivandet genom strejkade, så de förlitade sig i stället på webbsändningen – men alldeles precis innan Peter Englund klev ut genom portarna började också det ljudet att strejka.

Men, visst var det fransmannen Patrick Modiano som fick priset.

– Jag måste erkänna att jag inte har läst något av honom, men han är väldigt etablerad och välkänd, säger Lilian Ingo.

Skövde stadsbibliotek har tio titlar av honom, varav fyra är på franska, men ingen av böckerna har det varit någon direkt rusning efter. Inte än i alla fall. Lilla smycket (från 2012) har lånats ut fem gånger och En cirkus drar förbi (1993) 13 gånger.

Nätternas gräs (2013) hade lånats ut två gånger innan Skövdebon Hans Andersson lade vantarna på den i går.

– Jag har läst några andra böcker av honom, han är väldigt lättläst och verklighetsnära – han är ett mycket bra val som vinnare, säger Hans Andersson.

  • Carl Johan Hjerpe