10 okt 2014 10:44

23 jan 2015 15:30

Dom för våldtäktsdömd ungdomsledare står fast

Den våldtäktsdömde ungdomsledaren får inte sitt ärende prövat av Högsta domstolen. Därmed står fängelsedomen från hovrätten på 5,5 år fast.

Beslutat från Högsta domstolen, HD, meddelades i dagarna. Att den våldtäktsdömde ungdomsledaren inte får prövningstillstånd i HD betyder att hovrättsdomen står fast. Mannen döms därmed till fängelse i 5,5 år.

I överklagandet till HD yrkade mannen att domstolen skulle ogilla åtalet mot honom i sin helhet och dessutom befria honom från skyldigheten att betala skadestånd till målsägandena. Om HD inte följde dessa yrkanden ville mannen i vart fall att straffet skulle lindras och att skadeståndet sänktes.

Ungdomsledaren dömdes redan i juni av tingsrätten i Skövde till fängelse i 5,5 år för två fall av våldtäkt mot barn, 17 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, åtta fall av försök till samma brott, fem fall av utnyttjande av barn för sexuell posering och fyra fall av försök till samma brott och ett fall av olaga hot. Han överklagade och yrkade att hovrätten skulle ogilla samtliga punkter.

Även åklagaren överklagade och yrkade att hovrätten skulle fälla mannen för bland annat fler våldtäkter mot barn. Dessutom yrkades på straffskärpning.

I slutet av augusti meddelande hovrätten sin dom – ungdomsledaren dömdes där för ytterligare tre fall av våldtäkt mot barn och frikändes. Men hovrätten fastställde ändå tingsrättens fängelsedom – hovrätten ansåg att det sammanlagda straffvärdet är det samma trots att han fälldes för fler våldtäktsfall mot barn.

Han dömdes också, både i tingsrätt och hovrätt, att betala flera hundratusen kronor i skadestånd till de utsatta barnen.

Redan i maj förra året kunde SLA avslöja att mannen hade polisanmälts och stängts av från den Skövdeförening där han arbetade med ungdomar. Det var startskottet på en utredning som snabbt växte i omfång. Han ska ha lurat barn med falsk identitet, han har hävdat att han är en flicka och han har också ljugit om sin ålder. Han har försökt få barnen att posera sexuellt framför en Skype-kamera och även utföra sexuella handlingar.

Beslutat från Högsta domstolen, HD, meddelades i dagarna. Att den våldtäktsdömde ungdomsledaren inte får prövningstillstånd i HD betyder att hovrättsdomen står fast. Mannen döms därmed till fängelse i 5,5 år.

I överklagandet till HD yrkade mannen att domstolen skulle ogilla åtalet mot honom i sin helhet och dessutom befria honom från skyldigheten att betala skadestånd till målsägandena. Om HD inte följde dessa yrkanden ville mannen i vart fall att straffet skulle lindras och att skadeståndet sänktes.

Ungdomsledaren dömdes redan i juni av tingsrätten i Skövde till fängelse i 5,5 år för två fall av våldtäkt mot barn, 17 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, åtta fall av försök till samma brott, fem fall av utnyttjande av barn för sexuell posering och fyra fall av försök till samma brott och ett fall av olaga hot. Han överklagade och yrkade att hovrätten skulle ogilla samtliga punkter.

Även åklagaren överklagade och yrkade att hovrätten skulle fälla mannen för bland annat fler våldtäkter mot barn. Dessutom yrkades på straffskärpning.

I slutet av augusti meddelande hovrätten sin dom – ungdomsledaren dömdes där för ytterligare tre fall av våldtäkt mot barn och frikändes. Men hovrätten fastställde ändå tingsrättens fängelsedom – hovrätten ansåg att det sammanlagda straffvärdet är det samma trots att han fälldes för fler våldtäktsfall mot barn.

Han dömdes också, både i tingsrätt och hovrätt, att betala flera hundratusen kronor i skadestånd till de utsatta barnen.

Redan i maj förra året kunde SLA avslöja att mannen hade polisanmälts och stängts av från den Skövdeförening där han arbetade med ungdomar. Det var startskottet på en utredning som snabbt växte i omfång. Han ska ha lurat barn med falsk identitet, han har hävdat att han är en flicka och han har också ljugit om sin ålder. Han har försökt få barnen att posera sexuellt framför en Skype-kamera och även utföra sexuella handlingar.