12 okt 2014 16:45

23 jan 2015 15:52

Släckningsarbetet har avslutats

Tidigt på söndagsmorgonen avslutade räddningstjänsten sin insats vid Skövde slakteri.

Klockan var sex på morgonen när de två sista brandmännen packade ihop och avslutade släckningsarbetet på Skövde slakteri, ett och ett halvt dygn efter att branden startade i fredags kväll. Stora delar av den operativa styrkan vid räddningstjänsten östra Skaraborg har under helgen varit i tjänst och medverkat i arbetet på Aspelunds industriområde.

- Det har varit en stor och svår insats där vi har haft mycket folk på plats. Nu har vi en bil som åker fram och tillbaka och fraktar hem våra grejer, men annars betraktar vi insatsen som avslutad. Vi har haft bevakning och eftersläckningsarbete under hela lördagen och natten till söndagen och de glödbränder som fanns tidigare är nu släckta, säger Håkan Karlsson, insatsledare vid räddningstjänsten.

Mer än 500 kvadratmeter av slakteriets tak anses vara totalförstört efter den kraftiga branden. Isoleringen under plåttaket gjorde branden svårsläckt, då elden snabbt spred sig vidare och orsakade kraftig rökutveckling.

För Skövde slakteri innebär branden inte bara dyrbara skador på byggnad och förvarat kött, utan dessutom ett stopp i produktionen på obestämd tid. Utöver all rök har stora mängder vatten har runnit in i lokalen som måste saneras. Slakteriets ledning satt under stora delar av lördagen i möte med representanter från försäkringsbolag.

Brandorsaken är ännu okänd, men det troliga är att branden startade någonstans i taket ovanför grisslakten. Enligt polisen finns det i dagsläget ingenting som tyder på att branden skulle ha varit anlagd.

Klockan var sex på morgonen när de två sista brandmännen packade ihop och avslutade släckningsarbetet på Skövde slakteri, ett och ett halvt dygn efter att branden startade i fredags kväll. Stora delar av den operativa styrkan vid räddningstjänsten östra Skaraborg har under helgen varit i tjänst och medverkat i arbetet på Aspelunds industriområde.

- Det har varit en stor och svår insats där vi har haft mycket folk på plats. Nu har vi en bil som åker fram och tillbaka och fraktar hem våra grejer, men annars betraktar vi insatsen som avslutad. Vi har haft bevakning och eftersläckningsarbete under hela lördagen och natten till söndagen och de glödbränder som fanns tidigare är nu släckta, säger Håkan Karlsson, insatsledare vid räddningstjänsten.

Mer än 500 kvadratmeter av slakteriets tak anses vara totalförstört efter den kraftiga branden. Isoleringen under plåttaket gjorde branden svårsläckt, då elden snabbt spred sig vidare och orsakade kraftig rökutveckling.

För Skövde slakteri innebär branden inte bara dyrbara skador på byggnad och förvarat kött, utan dessutom ett stopp i produktionen på obestämd tid. Utöver all rök har stora mängder vatten har runnit in i lokalen som måste saneras. Slakteriets ledning satt under stora delar av lördagen i möte med representanter från försäkringsbolag.

Brandorsaken är ännu okänd, men det troliga är att branden startade någonstans i taket ovanför grisslakten. Enligt polisen finns det i dagsläget ingenting som tyder på att branden skulle ha varit anlagd.