13 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:52

Att lämna allt man någonsin har älskat

18-årige Yazan tvingades på flykt

Yazan Ghardy har precis fyllt 18. Han levde ett bra liv i Syrien, han spelade fotboll med sina vänner och drömde om att gifta sig med flickvännen Dania. Men så kom kriget och Yazan tvingades fly.

Yazan Ghardy växte upp i Aleppo tillsammans med sin mamma, pappa och sina tre bröder. Han uppfattade livet innan kriget under Bashad al-Assad som positivt, Yazan trivdes och alla som han kände gjorde också det.

När den arabiska våren startade i Tunisien 2010 och spred sig som en löpeld över hela Nordafrika och Mellanöstern var Yazan stensäker på att det inte skulle drabba Syrien. Men även i Syrien började människor demonstrera mot staten, demonstrationerna blev våldsamma och situationen eskalerade snabbt till ett fullskaligt inbördeskrig.

– Jag förlorade allt. Jag förlorade mitt hem, min skola, vänner och min familj, berättar Yazan, som till slut lyckades fly och hamnade i Skaraborg.

Misslyckad flykt

När kriget närmade sig Aleppo så försökte Yazan och familjen att fly till Egypten men de hade inte råd att bo där och tvingades snabbt tillbaka. Yazan fortsatte att gå i gymnasiet med sina vänner. De första bomberna släpptes över Aleppo 2012 och snart blev hela staden ett slagfält med strider mellan rebeller och soldater lojala mot Bashad al-Assad vid nästan varje gata. Yazan levde i konstant rädsla och låg vaken om nätterna när staden bombades med flygplan och artilleri. Att människor dog blev snabbt en vardaglig sak.

Kriget drabbade Yazan i allra högsta grad. Han känner några som har lämnat sina hem för att kriga, han känner också människor som dött. Yazan har förlorat tre nära vänner i kriget, varav två dödades av bomber och den tredje dog av en skottskada. När Yazan var bara 17 år gammal bevittnade han tillsammans med sin mamma hur fyra män i en bil plötsligt blev skjutna i huvudet.

Tvångsrekryterade tonåringar

Unga män och tonåringar i Yazans ålder började bli tvångsrekryterade till både armén och rebellerna. Det var då Yazan och pappa Ziad var tvungna att fly för andra gången. Familjen splittrades och Yazan har inte träffat sina bröder på över elva månader. Hans dröm att gifta sig med Dania och bli en läkare har krossats.

– Jag förlorade min flickvän, Dania, på grund av kriget. Jag ville inte lämna henne men jag var tvungen. Jag var mycket ledsen och grät hela tiden. Min dröm var att gifta mig med henne men vi har inte kontakt med varandra och jag tror inte att jag någonsin kommer att träffa henne igen. Jag är orolig för henne, säger Yazan.

Hur skiljer livet mellan Syrien och Sverige?

– Livet i Syrien är väldigt likt livet i Sverige på många sätt men det skiljer sig en hel del också. Små vardagliga saker, som till exempel i Syrien kunde folk vara ute klockan tio, elva, tolv på natten och staden var alltid fylld med människor. I Sverige efter klockan sex så har alla lagt sig. I Syrien så fick man inte göra vad man ville, det fanns stränga regler men i Sverige är man fri att göra precis vad man vill.

”Ljuger väldigt mycket”

Jag har läst väldigt mycket om kriget på nyheterna och undrar...

– Tro inte på det du läser i nyheterna, de ljuger väldigt mycket. Jag har sett allt med mina egna ögon och de ljuger en hel del, avbryter Yazan.

Vad ljuger de om?

– De tar till exempel en bild på en sprängd gata och skriver att det är Bashad al-Assad som har släppt bomben men det är egentligen terroristerna som har släppt den. De målar också upp rebellerna som jättesnälla människor men det är de egentligen inte. De är terrorister.

En terrorgrupp som heter Da’esh (ISIS) har spridit sig till Syrien och har fått väldigt mycket uppmärksamhet i media.

Är de lika farliga som media säger eller ljuger de om det också?

– Nej, de ljuger inte. Om du till exempel röker en cigarett så kommer de till dig och säger att du bryter mot islam och de dödar dig för det. Du kan inte göra någonting alls, men det är inte riktigt islam.

”Jag var lycklig”

Har du förändrats som människa på grund av kriget, eller är du densamma Yazan som du alltid har varit?

– Nej, jag har förändrats, allting var bättre innan kriget, det var mycket bättre. Jag var lycklig.

Yazan berättar att han ofta känner sig frustrerad. Han vill prata om det han har upplevt men människor han pratar med kan inte förstå vad det innebär att ligga vaken hela natten för att någon släpper bomber på gatan utanför.

– Människor kan inte förstå hur det känns att frukta livet varje gång man går till skolan, säger han.

– Jag ville bli läkare men det kan jag inte längre, jag vill träffa Dania men jag vet inte om jag kommer att träffa henne igen. Men min familj kommer till Sverige snart och jag ser fram emot att se dem.

Lever i säkerhet

Yazan saknar en stödgrupp för flyktingar, men han säger att han ändå har tur som har många svenska vänner som har hjälpt honom att bosätta i Sverige, och hjälpt honom med språket.

Yazan lever just nu i Sverige i säkerhet och lever ett normalt liv. Han tittar på TV, läser böcker, lyssnar på radion och umgås med sina vänner. Men de erfarenheter som han upplevde kommer aldrig att lämna honom utan det kommer att förfölja honom hela livet.

Yazan Ghardy växte upp i Aleppo tillsammans med sin mamma, pappa och sina tre bröder. Han uppfattade livet innan kriget under Bashad al-Assad som positivt, Yazan trivdes och alla som han kände gjorde också det.

När den arabiska våren startade i Tunisien 2010 och spred sig som en löpeld över hela Nordafrika och Mellanöstern var Yazan stensäker på att det inte skulle drabba Syrien. Men även i Syrien började människor demonstrera mot staten, demonstrationerna blev våldsamma och situationen eskalerade snabbt till ett fullskaligt inbördeskrig.

– Jag förlorade allt. Jag förlorade mitt hem, min skola, vänner och min familj, berättar Yazan, som till slut lyckades fly och hamnade i Skaraborg.

Misslyckad flykt

När kriget närmade sig Aleppo så försökte Yazan och familjen att fly till Egypten men de hade inte råd att bo där och tvingades snabbt tillbaka. Yazan fortsatte att gå i gymnasiet med sina vänner. De första bomberna släpptes över Aleppo 2012 och snart blev hela staden ett slagfält med strider mellan rebeller och soldater lojala mot Bashad al-Assad vid nästan varje gata. Yazan levde i konstant rädsla och låg vaken om nätterna när staden bombades med flygplan och artilleri. Att människor dog blev snabbt en vardaglig sak.

Kriget drabbade Yazan i allra högsta grad. Han känner några som har lämnat sina hem för att kriga, han känner också människor som dött. Yazan har förlorat tre nära vänner i kriget, varav två dödades av bomber och den tredje dog av en skottskada. När Yazan var bara 17 år gammal bevittnade han tillsammans med sin mamma hur fyra män i en bil plötsligt blev skjutna i huvudet.

Tvångsrekryterade tonåringar

Unga män och tonåringar i Yazans ålder började bli tvångsrekryterade till både armén och rebellerna. Det var då Yazan och pappa Ziad var tvungna att fly för andra gången. Familjen splittrades och Yazan har inte träffat sina bröder på över elva månader. Hans dröm att gifta sig med Dania och bli en läkare har krossats.

– Jag förlorade min flickvän, Dania, på grund av kriget. Jag ville inte lämna henne men jag var tvungen. Jag var mycket ledsen och grät hela tiden. Min dröm var att gifta mig med henne men vi har inte kontakt med varandra och jag tror inte att jag någonsin kommer att träffa henne igen. Jag är orolig för henne, säger Yazan.

Hur skiljer livet mellan Syrien och Sverige?

– Livet i Syrien är väldigt likt livet i Sverige på många sätt men det skiljer sig en hel del också. Små vardagliga saker, som till exempel i Syrien kunde folk vara ute klockan tio, elva, tolv på natten och staden var alltid fylld med människor. I Sverige efter klockan sex så har alla lagt sig. I Syrien så fick man inte göra vad man ville, det fanns stränga regler men i Sverige är man fri att göra precis vad man vill.

”Ljuger väldigt mycket”

Jag har läst väldigt mycket om kriget på nyheterna och undrar...

– Tro inte på det du läser i nyheterna, de ljuger väldigt mycket. Jag har sett allt med mina egna ögon och de ljuger en hel del, avbryter Yazan.

Vad ljuger de om?

– De tar till exempel en bild på en sprängd gata och skriver att det är Bashad al-Assad som har släppt bomben men det är egentligen terroristerna som har släppt den. De målar också upp rebellerna som jättesnälla människor men det är de egentligen inte. De är terrorister.

En terrorgrupp som heter Da’esh (ISIS) har spridit sig till Syrien och har fått väldigt mycket uppmärksamhet i media.

Är de lika farliga som media säger eller ljuger de om det också?

– Nej, de ljuger inte. Om du till exempel röker en cigarett så kommer de till dig och säger att du bryter mot islam och de dödar dig för det. Du kan inte göra någonting alls, men det är inte riktigt islam.

”Jag var lycklig”

Har du förändrats som människa på grund av kriget, eller är du densamma Yazan som du alltid har varit?

– Nej, jag har förändrats, allting var bättre innan kriget, det var mycket bättre. Jag var lycklig.

Yazan berättar att han ofta känner sig frustrerad. Han vill prata om det han har upplevt men människor han pratar med kan inte förstå vad det innebär att ligga vaken hela natten för att någon släpper bomber på gatan utanför.

– Människor kan inte förstå hur det känns att frukta livet varje gång man går till skolan, säger han.

– Jag ville bli läkare men det kan jag inte längre, jag vill träffa Dania men jag vet inte om jag kommer att träffa henne igen. Men min familj kommer till Sverige snart och jag ser fram emot att se dem.

Lever i säkerhet

Yazan saknar en stödgrupp för flyktingar, men han säger att han ändå har tur som har många svenska vänner som har hjälpt honom att bosätta i Sverige, och hjälpt honom med språket.

Yazan lever just nu i Sverige i säkerhet och lever ett normalt liv. Han tittar på TV, läser böcker, lyssnar på radion och umgås med sina vänner. Men de erfarenheter som han upplevde kommer aldrig att lämna honom utan det kommer att förfölja honom hela livet.

  • Carl Reynolds