16 okt 2014 18:00

23 jan 2015 15:52

Volvosatsningen säkrar Skövdejobb

Volvo PV inför ett tredje skift vid Torslandafabriken och anställer 1300 personer.
– Satsningen där säkrar jobben vid Skövdefabriken, säger presschefen Stefan Elfström.

Det blir ett tredje skift i Volvo PV:s fabrik i Torslanda i Göteborg med start det första kvartalet nästa år. Företaget kommer därför att nyanställa omkring 1 300 personer. I första hand handlar det om bilbyggare och montörer, men även underhållspersonal och tjänstemän.

Enligt uppgifter från P4 Väst sade Volvo-vd:n Håkan Samuelsson på torsdagen att den ökade produktionen i Torslanda också kan innebära att det blir fler jobb bland annat i Skövde. Enligt Stefan Elfström, presschef Volvo Car Group, handlar det framför allt om att satsningen i Torslanda kommer att vara bra även för Skövdefabriken.

– Satsningen innebär att jobben i Skövde säkras, men det är oklart om det leder till nyanställningar. På kort sikt gör det inte det, säger Elfström till SLA.

– I dag har vi rätt antal anställda i Skövde för de produktionsvolymer som vi ser för nästa år. Men självklart bevakar vi löpande efterfrågan och marknaden.

”Inte aktuellt”

Ungefär samma besked fick SLA också från Elisabeth Kraft, kommunikationsansvarig vid Skövdefabriken.

– På kort sikt ser vi inget behov av nyanställningar, sedan handlar det ju om hur produktionsvolymerna och efterfrågan ser ut, men i nuläget är det inte aktuellt. VI får avvakta volymprogrammen och därefter ta beslut om det leder till fler arbeten, i så fall handlar det om bemanningsanställda och visstidare.

– Vi har en Fordmotor som vi slutar att producera här vid årsskiftet. De anställda som arbetar med den, kommer att flyttas till annan produktion inom fabriken.

Fastanställde 40

Redan i augusti när Samuelsson presenterade halvårsbokslutet uttrycktes behov av nyanställningar och då nämndes också ett eventuellt tredje skift vid Torslandafabriken. Oskar Falk, platschef i Skövde, kommenterade då detta i SLA och sade att han inte såg några sådana behov för Skövdes del. ”Vi tog in 200 bemanningsanställda i våras då vi låg på rekordnivåer. Många av dessa är kvar, men vi kommer att behöva dra ned något i takt med att volymerna sjunker i höst och vinter. Trots det har vi nyligen fastanställt 40 personer som gått här på visstidsanställningar under en längre tid.”

Det blir ett tredje skift i Volvo PV:s fabrik i Torslanda i Göteborg med start det första kvartalet nästa år. Företaget kommer därför att nyanställa omkring 1 300 personer. I första hand handlar det om bilbyggare och montörer, men även underhållspersonal och tjänstemän.

Enligt uppgifter från P4 Väst sade Volvo-vd:n Håkan Samuelsson på torsdagen att den ökade produktionen i Torslanda också kan innebära att det blir fler jobb bland annat i Skövde. Enligt Stefan Elfström, presschef Volvo Car Group, handlar det framför allt om att satsningen i Torslanda kommer att vara bra även för Skövdefabriken.

– Satsningen innebär att jobben i Skövde säkras, men det är oklart om det leder till nyanställningar. På kort sikt gör det inte det, säger Elfström till SLA.

– I dag har vi rätt antal anställda i Skövde för de produktionsvolymer som vi ser för nästa år. Men självklart bevakar vi löpande efterfrågan och marknaden.

”Inte aktuellt”

Ungefär samma besked fick SLA också från Elisabeth Kraft, kommunikationsansvarig vid Skövdefabriken.

– På kort sikt ser vi inget behov av nyanställningar, sedan handlar det ju om hur produktionsvolymerna och efterfrågan ser ut, men i nuläget är det inte aktuellt. VI får avvakta volymprogrammen och därefter ta beslut om det leder till fler arbeten, i så fall handlar det om bemanningsanställda och visstidare.

– Vi har en Fordmotor som vi slutar att producera här vid årsskiftet. De anställda som arbetar med den, kommer att flyttas till annan produktion inom fabriken.

Fastanställde 40

Redan i augusti när Samuelsson presenterade halvårsbokslutet uttrycktes behov av nyanställningar och då nämndes också ett eventuellt tredje skift vid Torslandafabriken. Oskar Falk, platschef i Skövde, kommenterade då detta i SLA och sade att han inte såg några sådana behov för Skövdes del. ”Vi tog in 200 bemanningsanställda i våras då vi låg på rekordnivåer. Många av dessa är kvar, men vi kommer att behöva dra ned något i takt med att volymerna sjunker i höst och vinter. Trots det har vi nyligen fastanställt 40 personer som gått här på visstidsanställningar under en längre tid.”