18 okt 2014 11:00

23 jan 2015 15:52

Premiär för kärleksdrama

Brutala tekniksskiften från stumfilm till ljudfilm ställer till det för både skådespelare och regissör. Under fredagskvällen hölls kostymrepetitionen för musikalen Singin in the rain på Stadsteatern, en musikal som samtidigt är ett kärleksdrama.

Titeln Singin in the rain kanske är känd även för en yngre publik, men mindre vad den handlar om. Teknikskiftet från stumfilm till ljudfilm skakar om hela Hollywood i slutet på 1920-talet. Något som omkullkastar produktionsmetoderna och ger rampfeber till höger och vänster. Divalater från personer som vägrar anpassa sig är frisk krydda i uppsättningen. För vad gör man med en stumfilmsstjärna som ska sadla om och som är pipigt tondöv och inte ens fattar var mikrofonen sitter. Eller en regissör som inte ser poängen.

– Var finns dramatiken i ljudfilm?

Men nya stjärnor i branschen ser dagens ljus och splittrar tidigare parhästar. Mitt i allt står Don Lockwood, filmens stjärna som måste anpassa sig.

– Folk tror att vi lever i sus och dus men sanningen är att vi är väldigt ensamma.

Scenproduktions uppsättning har premiär under lördagskvällen.

Titeln Singin in the rain kanske är känd även för en yngre publik, men mindre vad den handlar om. Teknikskiftet från stumfilm till ljudfilm skakar om hela Hollywood i slutet på 1920-talet. Något som omkullkastar produktionsmetoderna och ger rampfeber till höger och vänster. Divalater från personer som vägrar anpassa sig är frisk krydda i uppsättningen. För vad gör man med en stumfilmsstjärna som ska sadla om och som är pipigt tondöv och inte ens fattar var mikrofonen sitter. Eller en regissör som inte ser poängen.

– Var finns dramatiken i ljudfilm?

Men nya stjärnor i branschen ser dagens ljus och splittrar tidigare parhästar. Mitt i allt står Don Lockwood, filmens stjärna som måste anpassa sig.

– Folk tror att vi lever i sus och dus men sanningen är att vi är väldigt ensamma.

Scenproduktions uppsättning har premiär under lördagskvällen.

  • Rikard Jansson