22 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:52

Isak tävlar i kock-VM

MAT: Kocklandslaget till Luxemburg

När Svenska kocklandslaget gör upp om medaljerna i World Culinary Cup om en månad har Isak Wiig från Skövde en av huvudrollerna.
– Det känns riktigt bra, säger 39-åringen från uppladdningen i Göteborg.

Det Svenska kocklandslaget har tillbringat de senaste dagarna på västkusten för att förbereda sig och lägga sista handen vid tävlingsmenyerna inför kock-VM för landslag i Luxemburg om en dryg månad.

Isak Wiig, uppvuxen i Väring och tidigare elev vid Kavelbrogymnasiet, är en av de svenska kockarna i det landslag som är regerande OS-mästare och nu är ute efter vandringspokalen som en seger i VM ger.

– Vi har mest gjort finjusteringar men vi känner oss riktigt väl förberedda och allt sitter som det ska. Det ska bli riktigt kul att få tävla i VM, säger 39-åringen som numera är bosatt i Stockholm men som var på hemmaplan senast under Matfestivalen med sina landslagskompisar.

– Det var riktigt kul. Blev många kära återseenden den helgen, säger han.

Landslagskock på heltid

Isak Wiig lämnade tidigare i år sitt vanliga jobb på Restaurang Modius för att satsa helhjärtat på kocklandslaget.

– Det här är matlagning på en helt annan nivå än den jag tävlat på tidigare. Jag vill ge detta en chans och se vart det bär för det är ett enormt skyltfönster att vara en del av kocklandslaget, och då fungerar det inte att jobba heltid på två ställen samtidigt och dessutom få familjelivet att fungera, säger han.

I VM har Isak Wiig ansvaret för lagets ”showfat” och tapas i den kalla menyn, som innebär klinisk precision och teknik.

– Alla bitar i buffén som dukas upp på det här stora fatet måste vara exakt lika, så det är både tidskrävande och ”knivigt”. Men också väldigt roligt, för man jobbar med enormt duktiga människor.

Det Svenska kocklandslaget har tillbringat de senaste dagarna på västkusten för att förbereda sig och lägga sista handen vid tävlingsmenyerna inför kock-VM för landslag i Luxemburg om en dryg månad.

Isak Wiig, uppvuxen i Väring och tidigare elev vid Kavelbrogymnasiet, är en av de svenska kockarna i det landslag som är regerande OS-mästare och nu är ute efter vandringspokalen som en seger i VM ger.

– Vi har mest gjort finjusteringar men vi känner oss riktigt väl förberedda och allt sitter som det ska. Det ska bli riktigt kul att få tävla i VM, säger 39-åringen som numera är bosatt i Stockholm men som var på hemmaplan senast under Matfestivalen med sina landslagskompisar.

– Det var riktigt kul. Blev många kära återseenden den helgen, säger han.

Landslagskock på heltid

Isak Wiig lämnade tidigare i år sitt vanliga jobb på Restaurang Modius för att satsa helhjärtat på kocklandslaget.

– Det här är matlagning på en helt annan nivå än den jag tävlat på tidigare. Jag vill ge detta en chans och se vart det bär för det är ett enormt skyltfönster att vara en del av kocklandslaget, och då fungerar det inte att jobba heltid på två ställen samtidigt och dessutom få familjelivet att fungera, säger han.

I VM har Isak Wiig ansvaret för lagets ”showfat” och tapas i den kalla menyn, som innebär klinisk precision och teknik.

– Alla bitar i buffén som dukas upp på det här stora fatet måste vara exakt lika, så det är både tidskrävande och ”knivigt”. Men också väldigt roligt, för man jobbar med enormt duktiga människor.