23 okt 2014 05:00

23 jan 2015 15:52

Ny produktionslinje nödvändig efter branden

Efter storbranden på Skövde slakteri

Skövde slakteris vd Ove Konradsson befarar att hela produktionslinjen i grisslakten som drabbades värst av storbranden måste bytas ut.
– Vi kan inte gå in där nu eftersom det pågår sanering, men den initiala inspektionen indikerade det.

Fredagen den 10 oktober startade den brand som kom att förstöra stora delar av huvudbyggnaden på Skövde slakteri. Men även om branden givetvis var en chock så satte företaget snabbt i gång med arbetet att få igång så mycket av verksamheten som möjligt igen – på så kort tid som möjligt.

Bara dagar efter branden blev det klart att grisslakten, den verksamhet som höll till i den mest förstörda delen, kunde flytta till Scans nedlagda lokaler i Skara. Där hyr Skövde slakteri in sig tills lokalerna i Skövde är redo för grisslakt igen. Boskapsslakten väntas komma igång på plats i Skövde vecka 45, under tiden har boskap legoslaktats på andra slakterier.

Saneringsarbete pågår

– Grisslakten är i full gång i Skara, där har vi ett avtal och får hyra lokalerna i upp till sex månader, säger Ove Konradsson.

– Men just nu är det svårt att säga någon tidpunkt. Vi får inte gå in i lokalen än eftersom sanerings- och röjningsarbete pågår på taket. Men det vi såg vid den inspektion som gjordes direkt efter branden, gör att vi befarar att vi måste byta ut hela produktionslinjen, alla maskiner.

Att beställa maskiner och annan utrustning till den här typen av verksamheten är inget som görs i en handvändning.

– Det handlar om maskiner som bland annat ska måttanpassas utifrån lokaler och kapacitet på just vårt slakteri. Det innebär att det är leveranstid, vilket betyder att det kan dröja innan allt är på plats. Vi tror att det handlar om tre till sex månader innan vi kan starta grisslakten här igen, det är planen.

Stolt vd

På tisdagen informerade Konradsson slakteriets styrelse om läget efter branden.

– Det är svårt att helt överblicka det, men jag ska nu ta fram planer för hur vi ska nå den status vi hade innan branden, eller till och med högre.

Trots alla bekymmer efter branden är Konradsson en mycket stolt vd.

– Alla medarbetare har gjort en fantastisk insats, våra leverantörer, kunder och kollegor har varit väldigt lojala. I princip har produktionen inte stått still överhuvudtaget.

Fredagen den 10 oktober startade den brand som kom att förstöra stora delar av huvudbyggnaden på Skövde slakteri. Men även om branden givetvis var en chock så satte företaget snabbt i gång med arbetet att få igång så mycket av verksamheten som möjligt igen – på så kort tid som möjligt.

Bara dagar efter branden blev det klart att grisslakten, den verksamhet som höll till i den mest förstörda delen, kunde flytta till Scans nedlagda lokaler i Skara. Där hyr Skövde slakteri in sig tills lokalerna i Skövde är redo för grisslakt igen. Boskapsslakten väntas komma igång på plats i Skövde vecka 45, under tiden har boskap legoslaktats på andra slakterier.

Saneringsarbete pågår

– Grisslakten är i full gång i Skara, där har vi ett avtal och får hyra lokalerna i upp till sex månader, säger Ove Konradsson.

– Men just nu är det svårt att säga någon tidpunkt. Vi får inte gå in i lokalen än eftersom sanerings- och röjningsarbete pågår på taket. Men det vi såg vid den inspektion som gjordes direkt efter branden, gör att vi befarar att vi måste byta ut hela produktionslinjen, alla maskiner.

Att beställa maskiner och annan utrustning till den här typen av verksamheten är inget som görs i en handvändning.

– Det handlar om maskiner som bland annat ska måttanpassas utifrån lokaler och kapacitet på just vårt slakteri. Det innebär att det är leveranstid, vilket betyder att det kan dröja innan allt är på plats. Vi tror att det handlar om tre till sex månader innan vi kan starta grisslakten här igen, det är planen.

Stolt vd

På tisdagen informerade Konradsson slakteriets styrelse om läget efter branden.

– Det är svårt att helt överblicka det, men jag ska nu ta fram planer för hur vi ska nå den status vi hade innan branden, eller till och med högre.

Trots alla bekymmer efter branden är Konradsson en mycket stolt vd.

– Alla medarbetare har gjort en fantastisk insats, våra leverantörer, kunder och kollegor har varit väldigt lojala. I princip har produktionen inte stått still överhuvudtaget.