24 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:52

Omvårdnad hälsosatsar inom LSS

För två år sedan gjorde Må-bra-dagarna i Skövde succé, och i veckan var det återigen dags. Hälsofrågor stod i fokus när Må-bra-dagarna arrangerades på Servicehuset Bagaren, för avdelningen för personer med funktionsnedsättning.

Uppemot 160 personer deltog under LSS:s hälsosatsning som under veckan pågick under två dagar i centrala Skövde.

– Det gjordes en liknande satsning 2012, och enligt enkätundersökningen från dåvarande deltagare så var det oerhört uppskattat, säger Annelie Stenman som är verksamhetsutvecklare på Skövde kommun och hälsoplanerare under Må-bra-dagarna.

Flertal aktiviteter

Under de två kvällarna erbjöds brukarna tillsammans med sina assistenter, samt annan vårdpersonal, att prova på olika aktiviteter. Bland annat kunde man testa på avslappningsövningar, massage och pausgymnastik. Utöver de fysiska aktiviteterna fanns flera stationer som tog upp hälsofrågor.

På en av stationerna fick man göra smörgåsar, samtidigt som man pratade om nyttiga mellanmålstips.

– Man får inte glömma att hälsa inte bara handlar om vad man äter. Det rör både det kulturella, sociala, fysiska och det psykiska, säger Annelie.

Vidareutveckling

Under de två kvällarna gavs många tips för hur man ska fortsätta arbeta med hälsofrågor.

– Något som är viktigt att komma ihåg, är att det här inte är en engångsgrej. Hälsofrågor är något som vi vill att deltagarna, såväl brukarna som personalen, ska kunna fortsätta arbeta med, säger Annelie.

– Jag tycker att det är fantastiskt med Må-bra-dagar. Man blir otroligt inspirerad, och jag och mina kollegor diskuterar redan hur vi ska fortsätta utveckla aktivitetsmöjligheterna, säger Mona Stahel Paananen som är personlig assisten och ansvarade för avslappningsövningarna under Må-bra-dagarna.

Många involverade

Det som anordnat Må-bra-kvällarna är fyra hälsoombud från Omvårdnadsförvaltningen, Enheter för folkhälsa, Måltidsavdelningen, samt med stöttning från Studiefrämjandet.

– Efter årets utvärdering hoppas vi få reda på vad deltagarna vill lära sig ännu mer om, och förhoppningsvis kan vi göra en liknande satsning även nästa år, säger Annelie.

Uppemot 160 personer deltog under LSS:s hälsosatsning som under veckan pågick under två dagar i centrala Skövde.

– Det gjordes en liknande satsning 2012, och enligt enkätundersökningen från dåvarande deltagare så var det oerhört uppskattat, säger Annelie Stenman som är verksamhetsutvecklare på Skövde kommun och hälsoplanerare under Må-bra-dagarna.

Flertal aktiviteter

Under de två kvällarna erbjöds brukarna tillsammans med sina assistenter, samt annan vårdpersonal, att prova på olika aktiviteter. Bland annat kunde man testa på avslappningsövningar, massage och pausgymnastik. Utöver de fysiska aktiviteterna fanns flera stationer som tog upp hälsofrågor.

På en av stationerna fick man göra smörgåsar, samtidigt som man pratade om nyttiga mellanmålstips.

– Man får inte glömma att hälsa inte bara handlar om vad man äter. Det rör både det kulturella, sociala, fysiska och det psykiska, säger Annelie.

Vidareutveckling

Under de två kvällarna gavs många tips för hur man ska fortsätta arbeta med hälsofrågor.

– Något som är viktigt att komma ihåg, är att det här inte är en engångsgrej. Hälsofrågor är något som vi vill att deltagarna, såväl brukarna som personalen, ska kunna fortsätta arbeta med, säger Annelie.

– Jag tycker att det är fantastiskt med Må-bra-dagar. Man blir otroligt inspirerad, och jag och mina kollegor diskuterar redan hur vi ska fortsätta utveckla aktivitetsmöjligheterna, säger Mona Stahel Paananen som är personlig assisten och ansvarade för avslappningsövningarna under Må-bra-dagarna.

Många involverade

Det som anordnat Må-bra-kvällarna är fyra hälsoombud från Omvårdnadsförvaltningen, Enheter för folkhälsa, Måltidsavdelningen, samt med stöttning från Studiefrämjandet.

– Efter årets utvärdering hoppas vi få reda på vad deltagarna vill lära sig ännu mer om, och förhoppningsvis kan vi göra en liknande satsning även nästa år, säger Annelie.

  • Erica Augustsson