26 okt 2014 19:45

23 jan 2015 15:52

130 spelare ordnade Kaoz

Ett 130-tal ungdomar bänkade sig framför datorskärmarna i helgen när IT-gymnasiet för femte gången arrangerade lanet Kaoz.

– Känner du luften? frågar Christoffer Petersson, en av arrangörerna bakom lanet.

Den är kvalmig. Temperaturförändringen märks redan ute i korridoren. Inne i klassrummen, som för helgen fungerar som dataspelslokaler, är det ännu varmare. Ett 20-tal hårt arbetande datorer i en och samma lokal fungerar som små element. Lägg till kroppsvärmen från lika många spelande och sovande ungdomar så stiger temperaturen ytterligare.

Kaoz 5 är som namnet antyder den femte upplagan av IT-gymnasiets stora lan. Bakom arrangemanget står tredjeårseleverna på skolans el-program och görs som en del i deras utbildning.

– Rent praktiskt börjar vi med förberedelserna i början av höstterminen, men kunskaperna de har användning för här är sådant de lärt sig under hela utbildningen, säger Kaj Schmidt, lärare i nätverksteknik.

Driver företag

Tidigare har lanet uteslutande hållits inom IT-gymnasiets väggar. I år däremot utökades golvytan radikalt eftersom en del av arrangemanget nu också förlagts till Nyeport.

För att hantera förberedelserna har eleverna i klassen startat ett UF-företag. Genom företaget har de skött alltifrån marknadsföring till ekonomi. Det ger dem en möjlighet att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken, säger läraren Johan Ledell.

Lanet påbörjades i fredags kväll och avslutades mitt på söndagen. Under den perioden hanns, förutom massor av fritt spelande, det även med turneringar i bland annat Counter strike och League of legends.

– Känner du luften? frågar Christoffer Petersson, en av arrangörerna bakom lanet.

Den är kvalmig. Temperaturförändringen märks redan ute i korridoren. Inne i klassrummen, som för helgen fungerar som dataspelslokaler, är det ännu varmare. Ett 20-tal hårt arbetande datorer i en och samma lokal fungerar som små element. Lägg till kroppsvärmen från lika många spelande och sovande ungdomar så stiger temperaturen ytterligare.

Kaoz 5 är som namnet antyder den femte upplagan av IT-gymnasiets stora lan. Bakom arrangemanget står tredjeårseleverna på skolans el-program och görs som en del i deras utbildning.

– Rent praktiskt börjar vi med förberedelserna i början av höstterminen, men kunskaperna de har användning för här är sådant de lärt sig under hela utbildningen, säger Kaj Schmidt, lärare i nätverksteknik.

Driver företag

Tidigare har lanet uteslutande hållits inom IT-gymnasiets väggar. I år däremot utökades golvytan radikalt eftersom en del av arrangemanget nu också förlagts till Nyeport.

För att hantera förberedelserna har eleverna i klassen startat ett UF-företag. Genom företaget har de skött alltifrån marknadsföring till ekonomi. Det ger dem en möjlighet att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken, säger läraren Johan Ledell.

Lanet påbörjades i fredags kväll och avslutades mitt på söndagen. Under den perioden hanns, förutom massor av fritt spelande, det även med turneringar i bland annat Counter strike och League of legends.

  • Axel Norén