28 okt 2014 20:01

23 jan 2015 15:53

Thomas Fogdö ser utmaningar som utveckling

Skidlegend föreläste i Skövde

Det är inte alltid lätt men utmana dina ramar. Det var ett av budskapen som skidlegendaren och föreläsaren Thomas Fogdö skickade med publiken i Skövde under tisdagen.

Som 25-åring hade Thomas Fogdö hunnit med en rad internationella framgångar inom utförsåkning. Men plötsligt tog skidkarriären slut – vid en olycka i skidbacken bröt Thomas Fogdö ryggen och blev förlamad från midjan och nedåt.

Sedan fler år föreläser Thomas Fogdö om bland annat mental motivation, och under tisdagen besökte han S:ta Helena kyrka där ett par hundra personer lyssnade till hans föreläsning Motivation, målfokusering och mental träning.

– Jag är övertygad om att vi kan komma betydligt längre om vi letar efter lösningar. Det är människans plikt skulle jag vilja säga, att utmana ramarna.

Det handlar om att ta kontroll över situationen, även om du inte kan påverka vad som sker, förklarade han.

– Jag har funderat mycket kring vad som är ”lagom” och ”normalt”. Jag har aldrig skadat mig. Nähä, men då bryter jag ryggen. ”Vi samlar ihop till en rejäl skada direkt”. Knepigt att få barn? Ja, då kommer det tre på samma år. Varför inte få lagom någon gång? frågade han retoriskt publiken.

– Men det har fått mig till insikten att jag inte kan styra. Jag kan inte välja, men jag kan förhålla mig till det, även om det inte alltid är lätt.

Det var bröstcancerföreningen Agatha i Skaraborg som arrangerade föreläsningen, dit vem som helst var välkommen, tillsammans med Svenska kyrkan och kollekten gick till Bröstcancerfonden.

Som 25-åring hade Thomas Fogdö hunnit med en rad internationella framgångar inom utförsåkning. Men plötsligt tog skidkarriären slut – vid en olycka i skidbacken bröt Thomas Fogdö ryggen och blev förlamad från midjan och nedåt.

Sedan fler år föreläser Thomas Fogdö om bland annat mental motivation, och under tisdagen besökte han S:ta Helena kyrka där ett par hundra personer lyssnade till hans föreläsning Motivation, målfokusering och mental träning.

– Jag är övertygad om att vi kan komma betydligt längre om vi letar efter lösningar. Det är människans plikt skulle jag vilja säga, att utmana ramarna.

Det handlar om att ta kontroll över situationen, även om du inte kan påverka vad som sker, förklarade han.

– Jag har funderat mycket kring vad som är ”lagom” och ”normalt”. Jag har aldrig skadat mig. Nähä, men då bryter jag ryggen. ”Vi samlar ihop till en rejäl skada direkt”. Knepigt att få barn? Ja, då kommer det tre på samma år. Varför inte få lagom någon gång? frågade han retoriskt publiken.

– Men det har fått mig till insikten att jag inte kan styra. Jag kan inte välja, men jag kan förhålla mig till det, även om det inte alltid är lätt.

Det var bröstcancerföreningen Agatha i Skaraborg som arrangerade föreläsningen, dit vem som helst var välkommen, tillsammans med Svenska kyrkan och kollekten gick till Bröstcancerfonden.

  • Carl Johan Hjerpe