03 nov 2014 20:05

23 jan 2015 15:53

Madeleines dröm är ett hunddagis

Sedan barnsben har Madeleine Hamilton varit intresserad av hundar. I dag går hon tredje året på Naturbruksgymnasiet Sötåsen och har tillsammans med Linnéa Ervall startat UF-företaget Hundens Prylar UF där de tillsammans tillverkar hundkoppel.

Madeleine Hamilton och Linnéa Ervall går i samma klass, och läser en hundinriktning på Naturbruksgymnasiet Sötåsen. I den inriktningen ingår UF-företag, Ung företagsamhet, där meningen är att de ska testa hur det är att ha ett eget företag och möjligtvis starta eget i framtiden.

Och det är Madeleine Hamiltons förhoppning. Hennes dröm är att starta ett eget hunddagis och hon tror att UF-företaget kommer att vara en hjälp på vägen då hon får känna på hur det är att ta hand om exempelvis ekonomi.

– Det är väldigt roligt och intressant, berättar Madeleine Hamilton.

Unika hundkoppel

De kallar sig Hundens Prylar UF, och idén var Linnéa Ervalls från början. Hon kom på att de kunde tillverka hundkoppel och började tillsammans med Madeleine Hamilton att testa sig fram. Slutligen kom de fram till att de skulle tillverka retrieverkoppel, som är tunnare koppel av rep som kan användas exempelvis vid utställning eller transportering av hunden. Materialet får de från Rusta, där de köper rep, smältplast och stålhackor.

– Våra koppel är handgjorda, vilket gör att de blir unika, menar Madeleine Hamilton.

Kopplen kommer att säljas i fyra olika färger – orange, svart, blå och rosa – för 30 kronor styck. Summan valde de eftersom det kändes som att den var rimlig i jämförelse med tillverkningen och för att det kändes som ett pris som människor kan vara beredda att betala.

Ångrar sig inte

Madeleine Hamilton berättar att det har varit mycket förarbete kring UF-företaget. De har exempelvis behövt skriva på ett samarbetsavtal, så att det står skrivet att både Madeleine Hamilton och Linnéa Ervall är med på företaget. De har också startat en Facebooksida och hemsida för sitt företag, och fixat visitkort. För att slutligen få in pengar till UF-företaget har de sålt riskkapital, då de inte får använda sina egna pengar i företaget. De menar dock att de inte ångrar sitt val av UF-företag.

– Man lär sig mycket, och man får träffa nya människor. Det är jättekul! säger Madeleine Hamilton.

Madeleine Hamilton och Linnéa Ervall går i samma klass, och läser en hundinriktning på Naturbruksgymnasiet Sötåsen. I den inriktningen ingår UF-företag, Ung företagsamhet, där meningen är att de ska testa hur det är att ha ett eget företag och möjligtvis starta eget i framtiden.

Och det är Madeleine Hamiltons förhoppning. Hennes dröm är att starta ett eget hunddagis och hon tror att UF-företaget kommer att vara en hjälp på vägen då hon får känna på hur det är att ta hand om exempelvis ekonomi.

– Det är väldigt roligt och intressant, berättar Madeleine Hamilton.

Unika hundkoppel

De kallar sig Hundens Prylar UF, och idén var Linnéa Ervalls från början. Hon kom på att de kunde tillverka hundkoppel och började tillsammans med Madeleine Hamilton att testa sig fram. Slutligen kom de fram till att de skulle tillverka retrieverkoppel, som är tunnare koppel av rep som kan användas exempelvis vid utställning eller transportering av hunden. Materialet får de från Rusta, där de köper rep, smältplast och stålhackor.

– Våra koppel är handgjorda, vilket gör att de blir unika, menar Madeleine Hamilton.

Kopplen kommer att säljas i fyra olika färger – orange, svart, blå och rosa – för 30 kronor styck. Summan valde de eftersom det kändes som att den var rimlig i jämförelse med tillverkningen och för att det kändes som ett pris som människor kan vara beredda att betala.

Ångrar sig inte

Madeleine Hamilton berättar att det har varit mycket förarbete kring UF-företaget. De har exempelvis behövt skriva på ett samarbetsavtal, så att det står skrivet att både Madeleine Hamilton och Linnéa Ervall är med på företaget. De har också startat en Facebooksida och hemsida för sitt företag, och fixat visitkort. För att slutligen få in pengar till UF-företaget har de sålt riskkapital, då de inte får använda sina egna pengar i företaget. De menar dock att de inte ångrar sitt val av UF-företag.

– Man lär sig mycket, och man får träffa nya människor. Det är jättekul! säger Madeleine Hamilton.

  • Ida Bohman