04 nov 2014 09:00

23 jan 2015 15:53

Hjärtstartare stjäls och slängs på marken

Hjärtstartare räddar liv. Det är därför de finns på platser där det rör sig mycket folk. Men en ny trend i Skövde oroar – på kort tid har tre hjärtstartare tagits ur sina skåp och sedan slängts på marken.

En hjärtstartare kan vara skillnaden mellan liv och död.

– Få som får ett hjärtstopp överlever. Men om man har tillgång till en hjärtstartare inom tre minuter höjs överlevandeprocenten dramatiskt, säger Tomas Gustavsson, sjuksköterska och också delägare i företaget Ett hjärtsäkert Skaraborg AB, som säljer just hjärtstartare.

Han säger att elithandbollsspelaren Joacim Ernstsson, Lugi, förmodligen inte hade varit vid liv i dag efter sitt hjärtstopp nyligen om det inte hade funnits en hjärtstartare tillgänglig. Då förstår alla vikten av tillgång på hjärtstartare. Eller i alla fall nästan alla.

Tre stölder

För under den senaste tiden har en ny oroande trend noterats i Skövde. Vid tre tillfällen har hjärtstartare stulits på olika platser. Nyligen stals en ur en ambulans som var på larm i centrala Skövde. Den hittades några timmar senare slängd på en bakgård.

– I dagarna togs en hjärtstartare ur sitt skåp på Elins Esplanad, den hittades slängd utanför. Och i helgen var det dags igen när den på Hertig Johans torg togs ur sitt skåp, den hittades senare i en rabatt vid SLA-huset.

– Det är robusta maskiner och den har inte blivit obrukbar, men innan den kan sättas tillbaka måste man först se över alla funktioner. Så just nu är skåpet på torget tomt.

Tankeställare

Tomas Gustavsson poängterar hur viktigt det är att hjärtstartarna får vara i fred.

– De finns ju för att de ska kunna användas i akutsituationer. Hoppas att de personer som tagit de här tre förstår allvaret i det de gör, att de får sig en tankeställare. Hjärtstartarna är noga märkta och det finns absolut ingen andrahandsmarknad för dem.

Skövde kommun har köpt in hjärtstartare till ett flertal idrottsanläggningar, företag i kommunen är också duktiga på att inse vikten av maskinerna.

– Odd Fellow har dessutom skänkt pengar för att kommunens invånare ska ha tillgång till publika hjärtstartare, de finns på Hertig Johans torg, i Ryd, Skultorp, Stöpen och Tidan.

En hjärtstartare kan vara skillnaden mellan liv och död.

– Få som får ett hjärtstopp överlever. Men om man har tillgång till en hjärtstartare inom tre minuter höjs överlevandeprocenten dramatiskt, säger Tomas Gustavsson, sjuksköterska och också delägare i företaget Ett hjärtsäkert Skaraborg AB, som säljer just hjärtstartare.

Han säger att elithandbollsspelaren Joacim Ernstsson, Lugi, förmodligen inte hade varit vid liv i dag efter sitt hjärtstopp nyligen om det inte hade funnits en hjärtstartare tillgänglig. Då förstår alla vikten av tillgång på hjärtstartare. Eller i alla fall nästan alla.

Tre stölder

För under den senaste tiden har en ny oroande trend noterats i Skövde. Vid tre tillfällen har hjärtstartare stulits på olika platser. Nyligen stals en ur en ambulans som var på larm i centrala Skövde. Den hittades några timmar senare slängd på en bakgård.

– I dagarna togs en hjärtstartare ur sitt skåp på Elins Esplanad, den hittades slängd utanför. Och i helgen var det dags igen när den på Hertig Johans torg togs ur sitt skåp, den hittades senare i en rabatt vid SLA-huset.

– Det är robusta maskiner och den har inte blivit obrukbar, men innan den kan sättas tillbaka måste man först se över alla funktioner. Så just nu är skåpet på torget tomt.

Tankeställare

Tomas Gustavsson poängterar hur viktigt det är att hjärtstartarna får vara i fred.

– De finns ju för att de ska kunna användas i akutsituationer. Hoppas att de personer som tagit de här tre förstår allvaret i det de gör, att de får sig en tankeställare. Hjärtstartarna är noga märkta och det finns absolut ingen andrahandsmarknad för dem.

Skövde kommun har köpt in hjärtstartare till ett flertal idrottsanläggningar, företag i kommunen är också duktiga på att inse vikten av maskinerna.

– Odd Fellow har dessutom skänkt pengar för att kommunens invånare ska ha tillgång till publika hjärtstartare, de finns på Hertig Johans torg, i Ryd, Skultorp, Stöpen och Tidan.