10 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:53

"Det är roligast att lyckas på robotbordet"

SKÖVDE: Deltävling i First Lego league

First Lego league är en internationell kunskapstävling för ungdomar mellan 10-16 år. Under lördagen arrangerades det skandinaviska mästerskapet och en av deltävlingarna hölls i Skövde.

Totalt 16 lag från fyra olika städer drabbade samman i deltävlingen där teknik och vetenskapsintresserade ungdomar fick chansen att mäta sina kunskaper inom såväl teknik och forskning som marknadsföring och programmering.

– Syftet är att öka teknikintresset. Här får ungdomarna chansen att fördjupa sig inom innovation. Samtidigt blir de bemötta av professionella och vuxna experter som tar dem på allvar, förklarar Maria Bergsten från Balthazar sience center.

Programmering

Årets tävlande kom från Skövde, Lidköping, Gnosjö och Växsjö och de hade alla fått samma uppdrag - att beskriva hur framtidens skola ska se ut.

– De har fått arbeta med detta i sammanlagt åtta veckor och i dag får de presentera idéerna och lösningarna på de problem som de anser att dagen skola har i dag. Det kan handla om hur matematikundervisningen ska fungera eller hur man underlättar för specifika målgrupper som funktionshindrade, berättar Maria.

Elsa Jansson och Wilma Axelsson går båda på Helenaskolan och tävlade i laget Team Extreme Daloc. De är båda med för andra året i rad och tycker tävlingen är givande.

– Det roligaste är att lyckas på robotbordet och se att programmeringen fungerar, säger Wilma

– Det svåraste har nog varit marknadsföringsdelen, att förklara våra idéer om skolan så att alla förstår, säger Elsa.

Totalt 16 lag från fyra olika städer drabbade samman i deltävlingen där teknik och vetenskapsintresserade ungdomar fick chansen att mäta sina kunskaper inom såväl teknik och forskning som marknadsföring och programmering.

– Syftet är att öka teknikintresset. Här får ungdomarna chansen att fördjupa sig inom innovation. Samtidigt blir de bemötta av professionella och vuxna experter som tar dem på allvar, förklarar Maria Bergsten från Balthazar sience center.

Programmering

Årets tävlande kom från Skövde, Lidköping, Gnosjö och Växsjö och de hade alla fått samma uppdrag - att beskriva hur framtidens skola ska se ut.

– De har fått arbeta med detta i sammanlagt åtta veckor och i dag får de presentera idéerna och lösningarna på de problem som de anser att dagen skola har i dag. Det kan handla om hur matematikundervisningen ska fungera eller hur man underlättar för specifika målgrupper som funktionshindrade, berättar Maria.

Elsa Jansson och Wilma Axelsson går båda på Helenaskolan och tävlade i laget Team Extreme Daloc. De är båda med för andra året i rad och tycker tävlingen är givande.

– Det roligaste är att lyckas på robotbordet och se att programmeringen fungerar, säger Wilma

– Det svåraste har nog varit marknadsföringsdelen, att förklara våra idéer om skolan så att alla förstår, säger Elsa.