10 nov 2014 16:01

23 jan 2015 15:53

P4-pluton ska försvara Gotland

Övning för soldater i Skövde

Delar av P4:s krigsförband har flugit för att försvara Gotland.
Åtminstone i en övning.
– Det handlar om att kunna förflytta sig med kort varsel, säger kompanichefen Pär Gånfält.

På måndagsförmiddagen dånade ett Herculesplan in på Skövde flygplats. Planet kom från flygflottiljen F7 i Såtenäs med uppdraget att i Skövde plocka upp en pluton som ska vidare till Gotland.

– Vår del i det här är att sköta transporten. Transport- och specialflygenheten på F7 hanterar all verksamhet kring transport- och specialflyg inom Försvarsmakten, berättar Henrik Gebhardt som är informationschef på F7.

23 personer - en pluton plus extra personal - och packning lastades in i planet för den cirka 30 minuter långa flygningen till Gotland som är starten på en övning som pågår till fredag.

– Vi har fått en uppgift som vi ska genomföra. Vi flyger till Gotland där det står stridsvagnar förvarade som vi ska plocka fram för att använda på övningsfält, berättar Pär Gånfält som är kompanichef på P4.

– Syftet är att öva på att kunna förflytta sig med kort varsel och försvara Gotland.

Varför just Gotland?

– Vi har ju dels sett den senaste tiden att Gotland varit utsatt för hot. Sen är det så att det i dag inte finns personal där och det är vår och ett antal andra kompaniers uppgift att ha beredskap för att åka dit vid skarpt läge.

Övningen är ett led i att förbättra säkerhetsläget i närområdet. För att förstärka förbandsverksamheten och beredskapen har regeringen tidigare i år tilldelat försvaret 100 miljoner kronor vilket bland annat mynnar ut i just beredskapsövningar.

På måndagsförmiddagen dånade ett Herculesplan in på Skövde flygplats. Planet kom från flygflottiljen F7 i Såtenäs med uppdraget att i Skövde plocka upp en pluton som ska vidare till Gotland.

– Vår del i det här är att sköta transporten. Transport- och specialflygenheten på F7 hanterar all verksamhet kring transport- och specialflyg inom Försvarsmakten, berättar Henrik Gebhardt som är informationschef på F7.

23 personer - en pluton plus extra personal - och packning lastades in i planet för den cirka 30 minuter långa flygningen till Gotland som är starten på en övning som pågår till fredag.

– Vi har fått en uppgift som vi ska genomföra. Vi flyger till Gotland där det står stridsvagnar förvarade som vi ska plocka fram för att använda på övningsfält, berättar Pär Gånfält som är kompanichef på P4.

– Syftet är att öva på att kunna förflytta sig med kort varsel och försvara Gotland.

Varför just Gotland?

– Vi har ju dels sett den senaste tiden att Gotland varit utsatt för hot. Sen är det så att det i dag inte finns personal där och det är vår och ett antal andra kompaniers uppgift att ha beredskap för att åka dit vid skarpt läge.

Övningen är ett led i att förbättra säkerhetsläget i närområdet. För att förstärka förbandsverksamheten och beredskapen har regeringen tidigare i år tilldelat försvaret 100 miljoner kronor vilket bland annat mynnar ut i just beredskapsövningar.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.