12 nov 2014 20:00

23 jan 2015 15:53

Mäklare positiv till amorteringskrav

BOLÅN: Ökade krav på förstagångsköpare

Finansinspektionens amorteringskrav kommer att göra det tuffare för nya husköpare att ta sig in på villamarknaden
– Men i grunden är det sunt att betala av sina bostadslån, säger fastighetsmäklaren Anders Ahlm.

Förslaget innebär att en husköpare som lånar maximala 85 procent av husets värde får 32 år på sig att amortera ned lånet till 50 procent. I början betalar man två procent av lånet tills man kommit ned till 70 procent, därefter en procent.

– Det innebär en ökad utgift men samtidigt betalar man av sina bostadslån och får på sikt en betydligt lägre räntekostnad. När man amorterar sparar man till själv, poängterar Anders Ahlm, fastighetsmäklare och kontorschef vid Fastighetsbyrån i Skövde.

Skuldsättning

FI:s amorteringskrav är tänkt att bromsa hushållens skulder, som på senare år ökat kraftigt i förhållande till inkomsterna. Samtidigt har bostadspriserna stigit under en period då räntorna varit historiskt låga. För nya bostadsköpare kan amorteringskravet bli kännbart, men det behöver inte vara negativt menar Ahlm.

– Om man ligger på gränsen till att ha råd så bör man i första hand titta på ett biligare hus eller prata med sin bank. Oavsett ska man ha så god marginal att man klarar såväl högre räntor som amorteringskrav i framtiden.

Hur kommer bostadspriserna i Skövde att påverkas?

– Jag tror inte det kommer få någon större effekt. Priserna i Skövde ligger på en bra nivå och innebär inte så hög skuldsättning för hushållen som i storstäderna. Men vi behöver fler bostäder i Skövde så att priserna inte pressas upp i onödan, säger Anders Ahlm.

Förslaget innebär att en husköpare som lånar maximala 85 procent av husets värde får 32 år på sig att amortera ned lånet till 50 procent. I början betalar man två procent av lånet tills man kommit ned till 70 procent, därefter en procent.

– Det innebär en ökad utgift men samtidigt betalar man av sina bostadslån och får på sikt en betydligt lägre räntekostnad. När man amorterar sparar man till själv, poängterar Anders Ahlm, fastighetsmäklare och kontorschef vid Fastighetsbyrån i Skövde.

Skuldsättning

FI:s amorteringskrav är tänkt att bromsa hushållens skulder, som på senare år ökat kraftigt i förhållande till inkomsterna. Samtidigt har bostadspriserna stigit under en period då räntorna varit historiskt låga. För nya bostadsköpare kan amorteringskravet bli kännbart, men det behöver inte vara negativt menar Ahlm.

– Om man ligger på gränsen till att ha råd så bör man i första hand titta på ett biligare hus eller prata med sin bank. Oavsett ska man ha så god marginal att man klarar såväl högre räntor som amorteringskrav i framtiden.

Hur kommer bostadspriserna i Skövde att påverkas?

– Jag tror inte det kommer få någon större effekt. Priserna i Skövde ligger på en bra nivå och innebär inte så hög skuldsättning för hushållen som i storstäderna. Men vi behöver fler bostäder i Skövde så att priserna inte pressas upp i onödan, säger Anders Ahlm.