12 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:30

Misstänkt för hatbrott måste identifieras

Svår utredning om rasistattacken

För att rasistattacken mot ett barn ska leda till åtal, måste polisen få fram vem som fällde de rasistiska kommentarerna.
– Vi ska försöka få fram så mycket fakta som möjligt i ärendet, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Ylva Lundgren.

Under Skadevi cup i handboll i Skövde inträffade en händelse som senare ledde till en polisanmälan från det utsatta barnets föräldrar – ärendet rubricerades i det läget som hets mot folkgrupp. Men när det gäller utredningar om hets mot folkgrupp är inte polisen förundersökningsledare, det är alltid en åklagare. När kammaråklagare Ylva Lundgren har tittat på ärendet har hon kommit fram till att rubriceringen är felaktig.

– Hets mot folkgrupp kan inte användas när det riktats mot en person. Jag anser att det handlar om ofredande med försvårande omständigheter eftersom det finns misstanke att det handlar om ett hatbrott, säger Ylva Lundgren till SLA.

Hon har nu gett polisen direktiv om fortsatta utredningsåtgärder, men vill inte precisera vad det rör sig om.

– Vi ska försöka få fram så mycket fakta som möjligt. Men för att detta ska leda till att någon åtalas är det tvunget att vi får veta vem som ska ha gett kommentarerna till barnet.

Det var i en match mellan ett Skånelag och ett Skövdelag som en Skåneförälder ska ha uttryckt sig grovt rasistiskt mot ett Skövdebarn. När barnet reagerade genom att visa gruppen fingret, möttes barnet av samma gest av ett flertal vuxna.

Under Skadevi cup i handboll i Skövde inträffade en händelse som senare ledde till en polisanmälan från det utsatta barnets föräldrar – ärendet rubricerades i det läget som hets mot folkgrupp. Men när det gäller utredningar om hets mot folkgrupp är inte polisen förundersökningsledare, det är alltid en åklagare. När kammaråklagare Ylva Lundgren har tittat på ärendet har hon kommit fram till att rubriceringen är felaktig.

– Hets mot folkgrupp kan inte användas när det riktats mot en person. Jag anser att det handlar om ofredande med försvårande omständigheter eftersom det finns misstanke att det handlar om ett hatbrott, säger Ylva Lundgren till SLA.

Hon har nu gett polisen direktiv om fortsatta utredningsåtgärder, men vill inte precisera vad det rör sig om.

– Vi ska försöka få fram så mycket fakta som möjligt. Men för att detta ska leda till att någon åtalas är det tvunget att vi får veta vem som ska ha gett kommentarerna till barnet.

Det var i en match mellan ett Skånelag och ett Skövdelag som en Skåneförälder ska ha uttryckt sig grovt rasistiskt mot ett Skövdebarn. När barnet reagerade genom att visa gruppen fingret, möttes barnet av samma gest av ett flertal vuxna.