13 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:53

Facken kritiserar flytt till sjukhuset

Fackförbund är inte överens med ledningen

Fackförbunden Saco och Vision gillar inte beslutet om att flytta personal från Regionens hus till sjukhuset i Mariestad.

Våren 2016 ska de lokaler som regionen hyr i Regionens hus på Drottninggatan lämnas. I stället ska de flesta arbetsplatserna flyttas till lokaler vid sjukhuset.

Tidigare har personal protesterat mot planerna. Efter samverksansgruppen vid hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli, där knappt 20 är anställda, lämnade fackförbunden Saco och Vision en protokollsanteckning med olika synpunkter.

Fackförbunden konstaterar att en arbetsplats i centrala Mariestad, byts med en som ligger i utkanten.

– Nu är det enkelt att åka kollektivt, men att ta sig till de nya lokalerna blir svårare, utom för de som bor i närheten. Fler kommer säkert att ta bilen, vilket ju inte stämmer med pratet om hållbar utveckling, säger Gunilla Movérus, Saco.

Får dela rum

I dagsläget har alla eget rum, men på sjukhuset skulle endast fem personer få eget rum, övriga får dela.

– Nu har vi de bästa lokalerna i hela regionen. Att dela rum är inte bra, det finns flera studier som visar att kontorslandskap inte är bra. Man vill ju varken störa någon annan eller bli störd själv. Dessutom kommer patienter och allmänhet ofta hit på besök, då handlar det ju även om sekretess.

Gunilla Movérus tillägger att facken påpekat att inget skyddsombud varit inkopplat under planeringsjobbet.

– Men nu ska de vara med.

Våren 2016 ska de lokaler som regionen hyr i Regionens hus på Drottninggatan lämnas. I stället ska de flesta arbetsplatserna flyttas till lokaler vid sjukhuset.

Tidigare har personal protesterat mot planerna. Efter samverksansgruppen vid hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli, där knappt 20 är anställda, lämnade fackförbunden Saco och Vision en protokollsanteckning med olika synpunkter.

Fackförbunden konstaterar att en arbetsplats i centrala Mariestad, byts med en som ligger i utkanten.

– Nu är det enkelt att åka kollektivt, men att ta sig till de nya lokalerna blir svårare, utom för de som bor i närheten. Fler kommer säkert att ta bilen, vilket ju inte stämmer med pratet om hållbar utveckling, säger Gunilla Movérus, Saco.

Får dela rum

I dagsläget har alla eget rum, men på sjukhuset skulle endast fem personer få eget rum, övriga får dela.

– Nu har vi de bästa lokalerna i hela regionen. Att dela rum är inte bra, det finns flera studier som visar att kontorslandskap inte är bra. Man vill ju varken störa någon annan eller bli störd själv. Dessutom kommer patienter och allmänhet ofta hit på besök, då handlar det ju även om sekretess.

Gunilla Movérus tillägger att facken påpekat att inget skyddsombud varit inkopplat under planeringsjobbet.

– Men nu ska de vara med.

  • Alf Ehn