16 nov 2014 17:00

23 jan 2015 15:54

Fullmatad helg gav inblick i militäryrket

Intresset för att prova på livet som soldat växer. Det märker försvarsutbildarna som i helgen arrangerade Military weekend på P4 för andra gången.
– Målet är att de ska få ett kvitto på om militärlivet är något för dem, säger plutonchef Magnus Lundell.

Krutröken låg tät över Lövsjötorp under lördagsförmiddagen när 32 personer turades om att skjuta med AK4 och AK5. Mellan skottsalvorna fick de testa på sjukvård i fält. Bland annat genom att lägga förband på varandra och sätta ihop en bår. I år var deltagarna sex fler än förra gången.

Magnus Lundell som till yrket är snickare men även plutonchef i hemvärnet höll i trådarna.

– Praktiska inslag är viktiga för att få en inblick i hur det fungerar.

Senare under dagen skulle gruppen upprätta en förläggning och bo i tält. Då hade de fått förevisning av Jens Andersson om kulsprutan Ksp och granatgeväret Grg 48, som även går under benämningen Karl Gustav med tillhörande säkerhetsföreskrifter. Att skjuta med Ak5 var en ny upplevelse för de flesta av dem.

– Lite häftigare än vad jag trodde att det skulle vara, säger Jacob Jonsson från Tjörn.

Upptagningsområdet är hela Västra Götaland och många hade åkt långt för att kunna vara med. Jennifer Almroth och Susanne Andersson turade om att lägga förband på varandra. Båda kan tänka sig att jobba inom det militära, i alla fall fortsätta med en grundläggande militär utbildning. GMU.

– Jag har väntat länge på att det här skulle bli av. Det vore kul att testa på fler områden, som marinen, säger Susanne Andersson, från Göteborg.

Krutröken låg tät över Lövsjötorp under lördagsförmiddagen när 32 personer turades om att skjuta med AK4 och AK5. Mellan skottsalvorna fick de testa på sjukvård i fält. Bland annat genom att lägga förband på varandra och sätta ihop en bår. I år var deltagarna sex fler än förra gången.

Magnus Lundell som till yrket är snickare men även plutonchef i hemvärnet höll i trådarna.

– Praktiska inslag är viktiga för att få en inblick i hur det fungerar.

Senare under dagen skulle gruppen upprätta en förläggning och bo i tält. Då hade de fått förevisning av Jens Andersson om kulsprutan Ksp och granatgeväret Grg 48, som även går under benämningen Karl Gustav med tillhörande säkerhetsföreskrifter. Att skjuta med Ak5 var en ny upplevelse för de flesta av dem.

– Lite häftigare än vad jag trodde att det skulle vara, säger Jacob Jonsson från Tjörn.

Upptagningsområdet är hela Västra Götaland och många hade åkt långt för att kunna vara med. Jennifer Almroth och Susanne Andersson turade om att lägga förband på varandra. Båda kan tänka sig att jobba inom det militära, i alla fall fortsätta med en grundläggande militär utbildning. GMU.

– Jag har väntat länge på att det här skulle bli av. Det vore kul att testa på fler områden, som marinen, säger Susanne Andersson, från Göteborg.

  • Rikard Jansson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.