17 nov 2014 09:00

23 jan 2015 15:54

En glad kock är en bra kock

Hur ska man tänka när man själv ansvarar för maten? Det är inte alla som tycker det är lätt att flytta hemifrån och sköta allt från planering till inköp och tillagning.

Uppslaget har pratat med läraren Joakim Funk och eleverna Mikaela Rehn och Albin Clemborn på Kavelbros restaurang- och livsmedelsprogram som delar med sig av sina tips.

Mikaela Rehn bor tillsammans med sin sambo och hon beskriver för Uppslaget hur det är att vara ansvarig för matlagningen i sina egna hushåll.

Mikaelas knep är att göra stora inköp, frysa ner varor samt köpa mycket basvaror som man kan göra olika slags rätter med.

Frys in

Numera är hon dessutom miljömedveten och handlar ekologiska produkter. Joakim Funk pekar på hur viktigt det är med planering i sin matlagning. Om du inte planerar uppstår de där situationerna då du inte har någon mat hemma och köper färdig mat som i längden blir extremt dyrt, berättar han.

Dessutom är det effektivt att göra en extra portion så du kan ha med dig matlådor på jobbet. Albin Clemborn tillägger att hans mamma brukar planera den kommande veckans rätter på söndagskvällen.

– Det är viktigt att äta relativt nyttig kost så du presterar bättre i skolan eller på arbetet. Ät mycket frukt och grönt och minska på de dyra proteinvarorna som vi äter alldeles för mycket av, säger Joakim, och tillägger att det finns tips för de som inte tycker det är så roligt att laga mat.

Tillsammans

Han föreslår att man lagar mat tillsammans med vänner eller att använda sig av exempelvis Jamie Olivers matlagningsbok som presenterar näringsrika rätter som lagas på kortare tid.

Både Mikaela Rehn och Albin Clemborn tycker det är roligt att laga mat så att välja vilket program de ville gå på gymnasiet var inte så svårt.

Mikaela förklarar att matlagning har kommit att bli hennes intresse eftersom det är nödvändigt och naturligt att äta mat. Däremot ser matvanorna så otroligt olika ut för olika individer vilket gör det till ett så brett område. Albin växte bokstavligen upp med mat omkring sig i form av matintresserade släktingar.

– Redan när vi var små och skrev i varandras Mina vänner-bok skrev jag att jag skulle bli kock, berättar Albin.

Uppslaget har pratat med läraren Joakim Funk och eleverna Mikaela Rehn och Albin Clemborn på Kavelbros restaurang- och livsmedelsprogram som delar med sig av sina tips.

Mikaela Rehn bor tillsammans med sin sambo och hon beskriver för Uppslaget hur det är att vara ansvarig för matlagningen i sina egna hushåll.

Mikaelas knep är att göra stora inköp, frysa ner varor samt köpa mycket basvaror som man kan göra olika slags rätter med.

Frys in

Numera är hon dessutom miljömedveten och handlar ekologiska produkter. Joakim Funk pekar på hur viktigt det är med planering i sin matlagning. Om du inte planerar uppstår de där situationerna då du inte har någon mat hemma och köper färdig mat som i längden blir extremt dyrt, berättar han.

Dessutom är det effektivt att göra en extra portion så du kan ha med dig matlådor på jobbet. Albin Clemborn tillägger att hans mamma brukar planera den kommande veckans rätter på söndagskvällen.

– Det är viktigt att äta relativt nyttig kost så du presterar bättre i skolan eller på arbetet. Ät mycket frukt och grönt och minska på de dyra proteinvarorna som vi äter alldeles för mycket av, säger Joakim, och tillägger att det finns tips för de som inte tycker det är så roligt att laga mat.

Tillsammans

Han föreslår att man lagar mat tillsammans med vänner eller att använda sig av exempelvis Jamie Olivers matlagningsbok som presenterar näringsrika rätter som lagas på kortare tid.

Både Mikaela Rehn och Albin Clemborn tycker det är roligt att laga mat så att välja vilket program de ville gå på gymnasiet var inte så svårt.

Mikaela förklarar att matlagning har kommit att bli hennes intresse eftersom det är nödvändigt och naturligt att äta mat. Däremot ser matvanorna så otroligt olika ut för olika individer vilket gör det till ett så brett område. Albin växte bokstavligen upp med mat omkring sig i form av matintresserade släktingar.

– Redan när vi var små och skrev i varandras Mina vänner-bok skrev jag att jag skulle bli kock, berättar Albin.

  • Stina Kinnerbäck