17 nov 2014 09:00

23 jan 2015 15:30

Så här skapas skolmenyn

Det är lätt att tänka att det är kocken på din skola bestämmer matsedeln för veckan, och så kan det absolut vara, men i Skövde är så inte fallet. Detta berättar Helene Gustavsson som jobbar med måltidsservice inom skolförvaltningen.

I Skövde är det en enhetschef och tre kockar som tillsammans kommer fram till en grundmatsedel som det är tänkt att skolorna ska följa.

Genom grundmatsedeln är idén att skolan ska hålla sin livsmedelsbudget och följa Livsmedelsverkets riktlinjer.

Det som ingår i grundmatsedeln är en huvudrätt tillsammans med antingen potatis, ris eller pasta. Till det ska det finnas tillbehör, i form av exempelvis sås, samt salladsbuffé. De skickar ut grundmatsedeln till skolorna, men det är upp till varje kök att välja hur de använder den utifrån de förutsättningar som finns i respektive skola. Vissa skolor använder originalet medan andra väljer det de känner att det vill använda och utformar sin meny själva. Grundmatsedeln är alltså bara tänkt som ett stöd i menyskrivandet, och inte som en fast grund.

– Vad som är viktigt när vi planerar vår meny är ju att vi framför allt serverar näringsriktig, god och smakfull mat som våra gäster tycker om, menar Helene Gustavsson.

I Skövde är det en enhetschef och tre kockar som tillsammans kommer fram till en grundmatsedel som det är tänkt att skolorna ska följa.

Genom grundmatsedeln är idén att skolan ska hålla sin livsmedelsbudget och följa Livsmedelsverkets riktlinjer.

Det som ingår i grundmatsedeln är en huvudrätt tillsammans med antingen potatis, ris eller pasta. Till det ska det finnas tillbehör, i form av exempelvis sås, samt salladsbuffé. De skickar ut grundmatsedeln till skolorna, men det är upp till varje kök att välja hur de använder den utifrån de förutsättningar som finns i respektive skola. Vissa skolor använder originalet medan andra väljer det de känner att det vill använda och utformar sin meny själva. Grundmatsedeln är alltså bara tänkt som ett stöd i menyskrivandet, och inte som en fast grund.

– Vad som är viktigt när vi planerar vår meny är ju att vi framför allt serverar näringsriktig, god och smakfull mat som våra gäster tycker om, menar Helene Gustavsson.

  • Ida Bohman