17 nov 2014 09:00

23 jan 2015 15:54

Tråkig matlagning eller vardaglig nytta?

Ella Engström, 19 år, går på Hjo folkhögskola och måste laga sin egen mat då och då. Men vad lagar hon då? Här är hennes bästa tips för nyblivna studenter som flyttat hemifrån.

När Ella fortfarande bodde hemma så brukade hon laga mat ungefär en gång i veckan.

– Vi hade en matlagningsdag var, men jag tyckte aldrig att det var särskilt tråkigt för jag har alltid gillat att laga mat, förklarar hon.

Nu när hon flyttat hemifrån så tycker hon inte att matlagningen är något problem, även om det inte resulterar i kulinariska upplevelser varje gång.

– Där jag bor nu ingår det frukost och lunch, så jag lagar mat på helgerna oftast.

Storkok på helgen

För att göra det enkelt för sig så lagar Ella inte mat så ofta, men när hon väl gör det så är det stora mängder som gäller.

– Jag brukar laga två rätter eller något sånt och sedan frysa in så jag har ett tag, berättar hon.

För att få inspiration till vilka maträtter hon ska laga brukar hon kolla vad som är på rea i affären, eller köpa varor som det går att göra flera olika saker av.

– Om jag till exempel köper rotfrukter så kan jag både göra gratäng och soppa, tipsar hon.

Det blir även mycket vegetariskt, då kött både är dyrt och för att hon gillar vegetarisk mat. Hennes bästa tips är att lära sig basic-saker redan medan man fortfarande bor hemma.

– Prova att koka lite spaghetti och sådär, det är bra att kunna, skrattar hon.

När Ella fortfarande bodde hemma så brukade hon laga mat ungefär en gång i veckan.

– Vi hade en matlagningsdag var, men jag tyckte aldrig att det var särskilt tråkigt för jag har alltid gillat att laga mat, förklarar hon.

Nu när hon flyttat hemifrån så tycker hon inte att matlagningen är något problem, även om det inte resulterar i kulinariska upplevelser varje gång.

– Där jag bor nu ingår det frukost och lunch, så jag lagar mat på helgerna oftast.

Storkok på helgen

För att göra det enkelt för sig så lagar Ella inte mat så ofta, men när hon väl gör det så är det stora mängder som gäller.

– Jag brukar laga två rätter eller något sånt och sedan frysa in så jag har ett tag, berättar hon.

För att få inspiration till vilka maträtter hon ska laga brukar hon kolla vad som är på rea i affären, eller köpa varor som det går att göra flera olika saker av.

– Om jag till exempel köper rotfrukter så kan jag både göra gratäng och soppa, tipsar hon.

Det blir även mycket vegetariskt, då kött både är dyrt och för att hon gillar vegetarisk mat. Hennes bästa tips är att lära sig basic-saker redan medan man fortfarande bor hemma.

– Prova att koka lite spaghetti och sådär, det är bra att kunna, skrattar hon.

  • Lisa Andersson