18 nov 2014 20:25

23 jan 2015 15:54

Examensjobb kan vara vägen till arbete

En fot in i arbetslivet. Det kan studenter få när de gör examensjobb. Under tisdagen var det Exjobbexpo-mässa på Högskolan i Skövde.

Minmiässan Exjobbexpo arrangerades av Högskolan i Skövde under tisdagseftermiddagen. Den hölls i Portalen på Gothia Science Park och ett 30-tal utställare – allt från små företag och stora företag till kommuner och regionen – stod redo att möta studenterna som snart ska börja med sina examensarbeten.

– Det är en jättebra möjlighet att få kontakt med arbetslivet, ett bra sätt att komma ut på ett företag eller organisation och se hur det fungerar där. Men framför allt att göra ett riktigt jobb tillsammans. Det måste naturligtvis hålla en form av akademisk prägel. Högskolans handledare bestämmer om uppdraget fungerar eller inte, säger Eric Hellgren, arbetsmarknadskoordinator på högskolan.

Är det lätt eller svårt att få ett exjobb?

– Det beror ofta på studenterna, hur aktiva de är. Många är nöjda med att göra en studie och gå till sina böcker, andra är väldigt ambitiösa och gör stora enkätundersökningar. Men ofta har de idéer. Här får de idéer från organisationer och företag, men de kan också komma med egna.

Arvid Boberg läser till automatiseringsingenjör och ska göra examensjobb till våren.

– Jag vill jobba med industrirobotar. Det är mitt stora intresse.

Han har haft kontakt med företag före mässan, men hade inget klart.

– Jag kanske har något på gång. Men det kan vara bra att ha flera kontakter, flera möjliga exjobb.

Bred verksamhet

Falköpings kommun är en återkommande utställare på mässan.

– Det är en win win-situation det här. Vi har inte färdiga projekt, vi hoppas att studenterna har idéer. Samtidigt kommer mycket fram om man diskuterar och resonerar, säger Ulrika Sanfridsson-Fritz, personalkonsult.

Men det saknas inte ingångar.

– En kommun har så många möjligheter, den har så bred verksamhet.

Minmiässan Exjobbexpo arrangerades av Högskolan i Skövde under tisdagseftermiddagen. Den hölls i Portalen på Gothia Science Park och ett 30-tal utställare – allt från små företag och stora företag till kommuner och regionen – stod redo att möta studenterna som snart ska börja med sina examensarbeten.

– Det är en jättebra möjlighet att få kontakt med arbetslivet, ett bra sätt att komma ut på ett företag eller organisation och se hur det fungerar där. Men framför allt att göra ett riktigt jobb tillsammans. Det måste naturligtvis hålla en form av akademisk prägel. Högskolans handledare bestämmer om uppdraget fungerar eller inte, säger Eric Hellgren, arbetsmarknadskoordinator på högskolan.

Är det lätt eller svårt att få ett exjobb?

– Det beror ofta på studenterna, hur aktiva de är. Många är nöjda med att göra en studie och gå till sina böcker, andra är väldigt ambitiösa och gör stora enkätundersökningar. Men ofta har de idéer. Här får de idéer från organisationer och företag, men de kan också komma med egna.

Arvid Boberg läser till automatiseringsingenjör och ska göra examensjobb till våren.

– Jag vill jobba med industrirobotar. Det är mitt stora intresse.

Han har haft kontakt med företag före mässan, men hade inget klart.

– Jag kanske har något på gång. Men det kan vara bra att ha flera kontakter, flera möjliga exjobb.

Bred verksamhet

Falköpings kommun är en återkommande utställare på mässan.

– Det är en win win-situation det här. Vi har inte färdiga projekt, vi hoppas att studenterna har idéer. Samtidigt kommer mycket fram om man diskuterar och resonerar, säger Ulrika Sanfridsson-Fritz, personalkonsult.

Men det saknas inte ingångar.

– En kommun har så många möjligheter, den har så bred verksamhet.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.