19 nov 2014 19:25

23 jan 2015 15:54

Att dra en fräckis är inte att ha högt i tak

Jämställdhet och mångfald. Mycket snack men lite verkstad.
– Det är fortfarande inte tillräckligt bra, säger Christina Franzén, vd för Näringslivets ledarskapsakademi.

”Det här gör män, det här gör kvinnor”, ”här har vi högt i tak” och läkarrockar som inte fanns i mindre storlekar. Under onsdagsförmiddagen gjorde Franzén upp med normerna då hon föreläste på årets upplaga av Mångfaldsforum på Gothia science park. Och det värsta är när vi självbedrägligt säger att vi är toleranta.

– Det är läskigt. Det är på normernas villkor om man är okej eller inte. Vi måste bli mer inkluderande.

Kränkande jargong

Christina Franzén är en rutinerad föreläsare i ämnet. Hon återkom flera gånger till att företag har allt att vinna på att kasta gamla föreställningar överbord och rikta in sig på att jobba för mångfald och jämlikhet - på riktigt.

– Jag har varit på företag där chefen har sagt att de har högt i tak, men jag fick snarare krypa in. Jag frågade och fick svaret ”att man får dra en fräckis om man vill”. Det är chefers ansvar att se till att det inte finns en kränkande jargong.

Franzén berättade också om en kvinna som efter att hon börjat arbeta med jämställdhetsfrågor på jobbet inte längre blev uppbjuden att dansa på personalfetserna. Publiken, ett 100-tal skaraborgare stor, bestod till hälften av anställda inom näringslivet och den offentliga sektorn.

Linnéa Hagblom från Tillväxtverket blev inspirerad av Franzén.

– Jättebra, hon hade många konkreta exempel som man kan ta med sig tillbaka till jobbet.

”Det här gör män, det här gör kvinnor”, ”här har vi högt i tak” och läkarrockar som inte fanns i mindre storlekar. Under onsdagsförmiddagen gjorde Franzén upp med normerna då hon föreläste på årets upplaga av Mångfaldsforum på Gothia science park. Och det värsta är när vi självbedrägligt säger att vi är toleranta.

– Det är läskigt. Det är på normernas villkor om man är okej eller inte. Vi måste bli mer inkluderande.

Kränkande jargong

Christina Franzén är en rutinerad föreläsare i ämnet. Hon återkom flera gånger till att företag har allt att vinna på att kasta gamla föreställningar överbord och rikta in sig på att jobba för mångfald och jämlikhet - på riktigt.

– Jag har varit på företag där chefen har sagt att de har högt i tak, men jag fick snarare krypa in. Jag frågade och fick svaret ”att man får dra en fräckis om man vill”. Det är chefers ansvar att se till att det inte finns en kränkande jargong.

Franzén berättade också om en kvinna som efter att hon börjat arbeta med jämställdhetsfrågor på jobbet inte längre blev uppbjuden att dansa på personalfetserna. Publiken, ett 100-tal skaraborgare stor, bestod till hälften av anställda inom näringslivet och den offentliga sektorn.

Linnéa Hagblom från Tillväxtverket blev inspirerad av Franzén.

– Jättebra, hon hade många konkreta exempel som man kan ta med sig tillbaka till jobbet.

  • Linus Wennblom

Franzén tipsar

1. ”Det viktigaste att är att förstå kopplingen att jämställdhet och mångfald har koppling till affären. Den har betydelse för resultatet.”

2. ”Ledningen måste äga arbetet. Det handlar om kultur och värdegrund”.

3. ”Man måste förstå att arbetet måste göras. Men se det som en investering, inte en kostnad.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.