21 nov 2014 05:00

23 jan 2015 15:54

Nextordförande delägare hos IT-leverantör

Claes Bjerkne äger via familjens bolag Bjerkne & Co en del i Mobile storytelling AB som är leverantör till Next Skövde AB.

De bekräftar han för SLA. Enligt uppgifter från en röstlängd inskickad till Bolagsverket i september 2012 äger Bjerkne & Co drygt 15 procent av Mobile storytelling AB.

– Exakt hur stor delen är i dag vet jag inte, men vi har inte fått utdelning eller tjänat ekonomiskt på det ägandet. Det är ett tillväxtföretag med duktiga killar från Skövde som vi gått in i, säger Claes Bjerkne.

Sonen ordförande

P4 Skaraborg var först ut med uppgifterna om relationen mellan kommunens destinationsbolag Next Skövde AB och underleverantören Mobile storytelling AB som byggt hemsidor och som sköter driften åt Next Skövde.

Claes Bjerkne tillträdde som ordförande i Next Skövde AB i maj 2013. Då hade bolaget sedan tidigare ett samarbete med Mobile storytelling. Claes Bjerknes son sitter i dag som styrelseordförande i Mobile storytelling.

– När jag tillträdde i Next insåg jag kopplingen och jag har varit tydlig med att signalera det tidigt till vd. Några avtal med Mobil storytelling har heller aldrig varit uppe på styrelsenivå. Hade det varit så hade jag anmält jäv och gått ut från mötet.

Men med din erfarenhet borde du kunna inse att den kopplingen kan komma att ifrågasättas i ett kommunalt bolag?

– Jag har hållit mig så långt bort från Mobile som möjligt och har sagt hur det ser ut. Det går att fundera på om det gått att hantera annorlunda, men jag har gott samvete. Ordföranderollen är något jag normalt inte söker, men jag känner för Skövde och tog därför uppdraget, säger Claes Bjerkne.

Fler kopplingar

Men det finns fler kopplingar. Den person på Mobile storytelling som skrivit offerter till Next Skövde AB presenteras samtidigt som konsult i destinationsutveckling på Bjerkne & Co:s hemsida.

En filmproducent som Next Skövde anlitade med direktupphandling för 270 000 kronor presenteras på Bjerkne & Co som medarbetare.

– Men det finns inga juridiska eller ekonomiska intressen mellan honom (filmproducenten) och mig. Däremot får Next filmproduktion av proffskvalitet till ett kanonpris, hävdar Bjerkne.

De bekräftar han för SLA. Enligt uppgifter från en röstlängd inskickad till Bolagsverket i september 2012 äger Bjerkne & Co drygt 15 procent av Mobile storytelling AB.

– Exakt hur stor delen är i dag vet jag inte, men vi har inte fått utdelning eller tjänat ekonomiskt på det ägandet. Det är ett tillväxtföretag med duktiga killar från Skövde som vi gått in i, säger Claes Bjerkne.

Sonen ordförande

P4 Skaraborg var först ut med uppgifterna om relationen mellan kommunens destinationsbolag Next Skövde AB och underleverantören Mobile storytelling AB som byggt hemsidor och som sköter driften åt Next Skövde.

Claes Bjerkne tillträdde som ordförande i Next Skövde AB i maj 2013. Då hade bolaget sedan tidigare ett samarbete med Mobile storytelling. Claes Bjerknes son sitter i dag som styrelseordförande i Mobile storytelling.

– När jag tillträdde i Next insåg jag kopplingen och jag har varit tydlig med att signalera det tidigt till vd. Några avtal med Mobil storytelling har heller aldrig varit uppe på styrelsenivå. Hade det varit så hade jag anmält jäv och gått ut från mötet.

Men med din erfarenhet borde du kunna inse att den kopplingen kan komma att ifrågasättas i ett kommunalt bolag?

– Jag har hållit mig så långt bort från Mobile som möjligt och har sagt hur det ser ut. Det går att fundera på om det gått att hantera annorlunda, men jag har gott samvete. Ordföranderollen är något jag normalt inte söker, men jag känner för Skövde och tog därför uppdraget, säger Claes Bjerkne.

Fler kopplingar

Men det finns fler kopplingar. Den person på Mobile storytelling som skrivit offerter till Next Skövde AB presenteras samtidigt som konsult i destinationsutveckling på Bjerkne & Co:s hemsida.

En filmproducent som Next Skövde anlitade med direktupphandling för 270 000 kronor presenteras på Bjerkne & Co som medarbetare.

– Men det finns inga juridiska eller ekonomiska intressen mellan honom (filmproducenten) och mig. Däremot får Next filmproduktion av proffskvalitet till ett kanonpris, hävdar Bjerkne.