23 nov 2014 20:58

23 jan 2015 15:54

Kronprinsessan Victoria spred kunglig glans

Svenska lottakåren höll sin riksstämma i Skövde i helgen och passade samtidigt på att fira sitt 90-årsjubileum. Kronprinsessan Victoria, som är lottakårens beskyddare, delade ut dess kungliga förtjänstmedalj i guld.

Svenska lottakårens högtidlighöll sina 90 år i Skövde kulturhus. Efter att Kronprinsessan Victoria tagits emot började ceremonin i Stadsteatern. Där höll landshövding Lars Bäckström tal och han fick många skratt. Bland annat när han liknade Svenska lottakåren vid Muminmamman.

– Att förbereda sig för det oväntade, det är det goda samhället. Som Muminmamman alltid säger: Jag vet att vad som helst kan hända precis när som helst, det är det som gör mig så lugn. Ni lottor, ni är vår nations gemensamma Muminmamma.

Lottorna är lösningen

Han tog också upp att man antingen är en del av lösningen eller en del av problemet.

– Ni i lottakårerna, ni lottor är en del av lösningen, sade Lars Bäckström och nämnde bland annat vad lottakåren gör för kvinnor som utsätts för systematiska våldtäkter i krig och konflikter.

Ögat hjälp oss att se heter den satsningen som Svenska lottakåren samlar in pengar till. Vid den här riksstämman gick 101 056 kronor till Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa som hjälper våldtagna kvinnor.

Bäst rekryterande lottakårer i de fyra regionerna fick pris: Umeå lottakår i region norr, Göteborgs lottakår i region väst, Stockholms armé- och hemvärnslottakår i region öst och Lunds lottakår i region syd.

Kronprinsessan Victoria delade ut Riksförbundet Svenska lottakårers kungliga förtjänstmedalj i guld till Annica Emtegård, Stockholms marinlottakår, Inger Janson, Trollhättans lottakår, Elisabet Olow, Strängnäs lottakår, Carin Staaf, Umeå lottakår, Ingela Uthorn Persson, Stockholms flyglottakår samt till avgående rikslottachefen Annette Rihagen. Under riksstämman valdes Barbro Isaksson till nya rikslottachef.

Stor supporter

Kungafamiljen har många och hängivna fans. Jörgen Andersson från Sandhem hade åkt till Skövde bara för att lämna en blomsterbukett till Kronprinsessan Victoria (se bild i collaget.

- Jag tycker att kungahuset gör ett bra jobb för Sverige, säger han till SLA.

Svenska lottakårens högtidlighöll sina 90 år i Skövde kulturhus. Efter att Kronprinsessan Victoria tagits emot började ceremonin i Stadsteatern. Där höll landshövding Lars Bäckström tal och han fick många skratt. Bland annat när han liknade Svenska lottakåren vid Muminmamman.

– Att förbereda sig för det oväntade, det är det goda samhället. Som Muminmamman alltid säger: Jag vet att vad som helst kan hända precis när som helst, det är det som gör mig så lugn. Ni lottor, ni är vår nations gemensamma Muminmamma.

Lottorna är lösningen

Han tog också upp att man antingen är en del av lösningen eller en del av problemet.

– Ni i lottakårerna, ni lottor är en del av lösningen, sade Lars Bäckström och nämnde bland annat vad lottakåren gör för kvinnor som utsätts för systematiska våldtäkter i krig och konflikter.

Ögat hjälp oss att se heter den satsningen som Svenska lottakåren samlar in pengar till. Vid den här riksstämman gick 101 056 kronor till Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa som hjälper våldtagna kvinnor.

Bäst rekryterande lottakårer i de fyra regionerna fick pris: Umeå lottakår i region norr, Göteborgs lottakår i region väst, Stockholms armé- och hemvärnslottakår i region öst och Lunds lottakår i region syd.

Kronprinsessan Victoria delade ut Riksförbundet Svenska lottakårers kungliga förtjänstmedalj i guld till Annica Emtegård, Stockholms marinlottakår, Inger Janson, Trollhättans lottakår, Elisabet Olow, Strängnäs lottakår, Carin Staaf, Umeå lottakår, Ingela Uthorn Persson, Stockholms flyglottakår samt till avgående rikslottachefen Annette Rihagen. Under riksstämman valdes Barbro Isaksson till nya rikslottachef.

Stor supporter

Kungafamiljen har många och hängivna fans. Jörgen Andersson från Sandhem hade åkt till Skövde bara för att lämna en blomsterbukett till Kronprinsessan Victoria (se bild i collaget.

- Jag tycker att kungahuset gör ett bra jobb för Sverige, säger han till SLA.