25 nov 2014 21:50

23 jan 2015 15:54

Belyste kvinnovåldet

Kämpar med förebyggande arbete

Flera organisationer samlades i en gemensam manifestation på Hertig Johans torg i Skövde på tisdagskvällen. De uppmärksammade FN:s internationella dag mot kvinnovåld.

På Hertig Johans torg i Skövde brann flera marschaller under tidig tisdagskväll. Men där brann också 17 gravljus.

– Ett för varje kvinna som dödats av en man i nära relation, säger Elisabeth Hätting, som är verksamhetsledare på Kvinnohuset Tranan.

Bra uppslutning

Tillsammans med Tjejjouren Elina fick Kvinnohuset med sig Ung vänster, Liberala kvinnor Folkpartiet och Feministiskt initiativ i manifestationen mot kvinnovåld. 25 november är sedan 1999 FN:s internationella dag mot kvinnovåld och under flera år har Kvinnohuset Tranan uppmärksammat dagen i Skövde.

– Tidigare år har det varit svårt att få hit organisationer men inte i år. Vi hade ett uppror på facebook och det resulterade i en bra uppslutning. Det är positivit att fler får upp ögonen för dagen, säger Elisabeth Hätting.

Förebyggande arbete

Manifestationen bestod av tal och körframträdande och organisationerna samlade in pengar till förmån för kampen mot kvinnovåld. Ett 80-tal personer lyssnade till hela arrangemanget på torget men många stannade också till en kortare stund.

– Vi måste förebygga mer, vi kan inte bara ta emot när det har hänt något. Skövde jobbar inte speciellt förebyggande – men de vill göra det. Och det är mer på gång. Vi jobbar preventivt, men vi måste få med kommunen för att det ska bli ett långsiktigt arbete. Och det har vi fokus på i år. Vi har tänt ett gravljus för varje kvinna som dödats i år, jag skulle vilja slippa behöva tända 17 ljus nästa år, säger Elisabeth Hätting.

– För det är inget kvinnoproblem, det är ett folkhälsoproblem.

På Hertig Johans torg i Skövde brann flera marschaller under tidig tisdagskväll. Men där brann också 17 gravljus.

– Ett för varje kvinna som dödats av en man i nära relation, säger Elisabeth Hätting, som är verksamhetsledare på Kvinnohuset Tranan.

Bra uppslutning

Tillsammans med Tjejjouren Elina fick Kvinnohuset med sig Ung vänster, Liberala kvinnor Folkpartiet och Feministiskt initiativ i manifestationen mot kvinnovåld. 25 november är sedan 1999 FN:s internationella dag mot kvinnovåld och under flera år har Kvinnohuset Tranan uppmärksammat dagen i Skövde.

– Tidigare år har det varit svårt att få hit organisationer men inte i år. Vi hade ett uppror på facebook och det resulterade i en bra uppslutning. Det är positivit att fler får upp ögonen för dagen, säger Elisabeth Hätting.

Förebyggande arbete

Manifestationen bestod av tal och körframträdande och organisationerna samlade in pengar till förmån för kampen mot kvinnovåld. Ett 80-tal personer lyssnade till hela arrangemanget på torget men många stannade också till en kortare stund.

– Vi måste förebygga mer, vi kan inte bara ta emot när det har hänt något. Skövde jobbar inte speciellt förebyggande – men de vill göra det. Och det är mer på gång. Vi jobbar preventivt, men vi måste få med kommunen för att det ska bli ett långsiktigt arbete. Och det har vi fokus på i år. Vi har tänt ett gravljus för varje kvinna som dödats i år, jag skulle vilja slippa behöva tända 17 ljus nästa år, säger Elisabeth Hätting.

– För det är inget kvinnoproblem, det är ett folkhälsoproblem.

  • Carl Johan Hjerpe