28 nov 2014 17:03

23 jan 2015 15:54

VM-silver för landslaget och Wiig

Det svenska kocklandslaget var bara en ynka poäng ifrån att ta guld när World culinary cup avgjordes i Luxemburg 22-26 november.
– Det avgjordes i detaljerna, säger Skövdekocken Isak Wiig.

Laget uppnådde poängnivån guld i båda tävlingsmomenten, det kalla och det varma bordet. Vann gjorde Singapore medan USA tog tredjeplatsen före Norge som också nådde upp till guldnivån.

Ansvarig för showfat

I VM hade Isak Wiig ansvaret för lagets ”showfat” och tapas i den kalla menyn, som innebär klinisk precision och teknik.

– Vi hade siktat på pallen. Det var när vi fick guld efter kalla bordet som vi kände att vi var där vi ville vara, då gav vi allt.

Exakt vad som skiljde i toppen är svårt att avgöra.

– Allt fungerade bra. Vi hann klart allt i tid. Men vi råkade bränna ett tartlett-skal i ugnen, men vi lyckades reda ut det.

55 domare

I juryn fanns 55 internationella kockar. De bedömde maten utifrån presentation och innovation, alltså hur smakfullt och elegant det är presenterat. Men även hur maträtten är komponerad, hur väl hantverket är utfört och hur det blir serverat.

– Man är under bedömning hela tiden, även i köket.

Nu kan Isak, bördig från Väring och Skövde pusta ut hos familjen i Stockholm.

– Det här är roligt både för en själv och för dem runtomkring.

Nästa tävling är OS om två år och lagets sikte är tydligt inställt.

– På guld! Lagandan är otroligt viktig. Nu måste vi ta med oss den här erfarenheten för för att det ska bli top notch.

Senast gästspel på hemmaplan, i Skövde var under matfestivalen. Tidigare i år lämnade han sitt jobb på restaurang Modious för att sats på kocklandslaget.

Laget uppnådde poängnivån guld i båda tävlingsmomenten, det kalla och det varma bordet. Vann gjorde Singapore medan USA tog tredjeplatsen före Norge som också nådde upp till guldnivån.

Ansvarig för showfat

I VM hade Isak Wiig ansvaret för lagets ”showfat” och tapas i den kalla menyn, som innebär klinisk precision och teknik.

– Vi hade siktat på pallen. Det var när vi fick guld efter kalla bordet som vi kände att vi var där vi ville vara, då gav vi allt.

Exakt vad som skiljde i toppen är svårt att avgöra.

– Allt fungerade bra. Vi hann klart allt i tid. Men vi råkade bränna ett tartlett-skal i ugnen, men vi lyckades reda ut det.

55 domare

I juryn fanns 55 internationella kockar. De bedömde maten utifrån presentation och innovation, alltså hur smakfullt och elegant det är presenterat. Men även hur maträtten är komponerad, hur väl hantverket är utfört och hur det blir serverat.

– Man är under bedömning hela tiden, även i köket.

Nu kan Isak, bördig från Väring och Skövde pusta ut hos familjen i Stockholm.

– Det här är roligt både för en själv och för dem runtomkring.

Nästa tävling är OS om två år och lagets sikte är tydligt inställt.

– På guld! Lagandan är otroligt viktig. Nu måste vi ta med oss den här erfarenheten för för att det ska bli top notch.

Senast gästspel på hemmaplan, i Skövde var under matfestivalen. Tidigare i år lämnade han sitt jobb på restaurang Modious för att sats på kocklandslaget.

  • Rikard Jansson