01 dec 2014 19:57

23 jan 2015 15:54

Vill förebygga krogvåld

SKÖVDE: Personal på Skövdekrogar utbildas

Hur kan man förhindra våldsamheter på Skövdes krogar och hur kan man arbeta för att skapa en trygg miljö? Det var ett par av frågorna som berördes när socialförvaltningen bjöd in till en utbildning i ansvarsfull alkoholhantering.

I Skövde sker det 80-90 misshandelsfall på krogen per år. I 80-90 procent av fallen är gärningsmännen påverkade av alkohol eller droger. Therese Lagerin, drogförebyggande samordnare på socialförvaltningen, är spindeln i nätet och den som bjudit in till utbildningen som syftar till att minska våldet.

– Vi gör det här för att personalen och krögarna ska veta vad de har för befogenheter när det gäller människor som är påverkade. Det kan handla om när man inte får sälja till exempel, förklarar hon.

Överservering

Under måndagseftermiddagen hade personal från flera olika krogar samlats i Kårhuset Boulogner för att lyssna på flera olika föreläsare. Först ut var Fredrik Malm och Robert Moosberg från polisen. Tillsammans delade med sig av många råd till krogpersonalen.

– Det gäller att arbeta förebyggande, att vara ute tidigt och ta hand om de som är för fulla innan det inträffar något, säger Robert.

– När det kommer till våld är det helt klart berusningsnivån på krogen som avgör i vilken mängd det förekommer, förklarar Fredrik.

Polisduon gick sedan igenom en rad riskfaktorer för brott, som att ha för långa köer, toaletter med dunkel belysning eller att överservera gästerna.

– Då är det ni som bryter mot alkohollagen och riskerar serveringstillståndet. Det handlar inte bara om kunderna utan även om att du själv förebygger brott på din egen arbetsplats, förklarar Fredrik.

Skyldigheter

En av deltagarna på kursen var studenten Laboni Huq som genom studentkåren arbetar ideellt på Kårhuset Boulogner.

– Jag arbetar ibland i baren och serverar. Jag kom hit för att veta vad som gäller samtidigt som det alltid är kul att lära sig något nytt, förklarar hon.

Polis Fredrik Malm lyfte även vikten av att ha en policy kring i hur man arbetar på sin krog, något som just studentkåren har.

– Och jag tror även att vi ser ett resultat av den policyn. Det är sällan vi får larm och behöver rycka ut till just Studentkåren, de som inte ens har egna krogvakter, konstaterar Fredrik.

I Skövde sker det 80-90 misshandelsfall på krogen per år. I 80-90 procent av fallen är gärningsmännen påverkade av alkohol eller droger. Therese Lagerin, drogförebyggande samordnare på socialförvaltningen, är spindeln i nätet och den som bjudit in till utbildningen som syftar till att minska våldet.

– Vi gör det här för att personalen och krögarna ska veta vad de har för befogenheter när det gäller människor som är påverkade. Det kan handla om när man inte får sälja till exempel, förklarar hon.

Överservering

Under måndagseftermiddagen hade personal från flera olika krogar samlats i Kårhuset Boulogner för att lyssna på flera olika föreläsare. Först ut var Fredrik Malm och Robert Moosberg från polisen. Tillsammans delade med sig av många råd till krogpersonalen.

– Det gäller att arbeta förebyggande, att vara ute tidigt och ta hand om de som är för fulla innan det inträffar något, säger Robert.

– När det kommer till våld är det helt klart berusningsnivån på krogen som avgör i vilken mängd det förekommer, förklarar Fredrik.

Polisduon gick sedan igenom en rad riskfaktorer för brott, som att ha för långa köer, toaletter med dunkel belysning eller att överservera gästerna.

– Då är det ni som bryter mot alkohollagen och riskerar serveringstillståndet. Det handlar inte bara om kunderna utan även om att du själv förebygger brott på din egen arbetsplats, förklarar Fredrik.

Skyldigheter

En av deltagarna på kursen var studenten Laboni Huq som genom studentkåren arbetar ideellt på Kårhuset Boulogner.

– Jag arbetar ibland i baren och serverar. Jag kom hit för att veta vad som gäller samtidigt som det alltid är kul att lära sig något nytt, förklarar hon.

Polis Fredrik Malm lyfte även vikten av att ha en policy kring i hur man arbetar på sin krog, något som just studentkåren har.

– Och jag tror även att vi ser ett resultat av den policyn. Det är sällan vi får larm och behöver rycka ut till just Studentkåren, de som inte ens har egna krogvakter, konstaterar Fredrik.