02 dec 2014 09:00

23 jan 2015 15:54

Kavelbroelever med i köket

Knivtekniken har finslipats. Uthålligheten har övats. Nu väntar Nobelmiddagen för Kavelbroeleverna Elin Andersson och Daniel Lungberg.
– Det är en stor möjlighet, säger Elin.

Elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Gymnasium Skövde Kavelbro är med på Nobelmiddagen för nionde året i rad.

– De tycker om oss, vi gör ett bra jobb, vi har ett bra samarbete och bra elever, säger läraren Joakim Funk som också är med och jobbar i köket.

Bland eleverna i trean är det också efterfrågat att få åka. I år var det sju som sökte till de två platserna.

– De får ansöka med ett personligt brev. Närvaro, studieresultat och APL (praktik) spelar också in, berättar Joakim Funk.

Häftig upplevelse

Det uppfylldes av Elin Andersson, Timmersdala, och Daniel Lungberg, Undenäs.

– Det är en stor möjlighet. Jag tänkte att jag skulle vara med där när jag sökte hit. Så jag har sett fram emot det, säger Elin Andersson.

– Det var det som de lockade med när vi började ettan, så jag lade ner lite extra tid redan från början. Det är en häftig upplevelse och stort, säger Daniel Lungberg.

På lördag åker de till Stockholm. På söndag klockan åtta är de i Stadshusets kök där de får reda på menyn och vad de ska göra.

– Det blir förrätt eller varmrätt, desserten sköter sitt, säger Joakim Funk.

Hacka och skära

47 personer arbetar i köket och tre andra skolor är med förutom Kavelbro. Uthållighet är en bra egenskap inför detta uppdrag.

– Det är mycket jobb med kniv, man får hacka och skära. Förra året stansade jag ut 1500 piggvarsbitar, berättar Joakim Funk och tillägger att de gör mat till 1350 personer.

Elin Andersson och Daniel Lungberg har slipat på sin knivteknik och övat uthållighet på praktiken.

– Jag hoppas vi får laga något nytt. Något annorlunda. Något som man inte är så van vid, säger Daniel Lungberg.

– Ofta är det något med skaldjur, då är hummer och löjrom vanligt. Det var fisk förra året. Jag tror det blir någon fågel i år, tippar Joakim Funk.

På meritlistan

Oavsett vad det blir för mat så är Nobelmiddagen den tionde december bra att ha på sin meritlista.

– Man får ett diplom. Det är en dörröppnare, säger Joakim Funk.

– Jag har redan fått extrajobb, tack vare det här, säger Elin Andersson.

Den 23 januari lagas Nobelmiddagen på Gymnasium Skövde Kavelbro. Även det är en tradition. Då kommer Gunnar Eriksson, köksmästare från Stadshuset i Stockholm, till Skövde.

Elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Gymnasium Skövde Kavelbro är med på Nobelmiddagen för nionde året i rad.

– De tycker om oss, vi gör ett bra jobb, vi har ett bra samarbete och bra elever, säger läraren Joakim Funk som också är med och jobbar i köket.

Bland eleverna i trean är det också efterfrågat att få åka. I år var det sju som sökte till de två platserna.

– De får ansöka med ett personligt brev. Närvaro, studieresultat och APL (praktik) spelar också in, berättar Joakim Funk.

Häftig upplevelse

Det uppfylldes av Elin Andersson, Timmersdala, och Daniel Lungberg, Undenäs.

– Det är en stor möjlighet. Jag tänkte att jag skulle vara med där när jag sökte hit. Så jag har sett fram emot det, säger Elin Andersson.

– Det var det som de lockade med när vi började ettan, så jag lade ner lite extra tid redan från början. Det är en häftig upplevelse och stort, säger Daniel Lungberg.

På lördag åker de till Stockholm. På söndag klockan åtta är de i Stadshusets kök där de får reda på menyn och vad de ska göra.

– Det blir förrätt eller varmrätt, desserten sköter sitt, säger Joakim Funk.

Hacka och skära

47 personer arbetar i köket och tre andra skolor är med förutom Kavelbro. Uthållighet är en bra egenskap inför detta uppdrag.

– Det är mycket jobb med kniv, man får hacka och skära. Förra året stansade jag ut 1500 piggvarsbitar, berättar Joakim Funk och tillägger att de gör mat till 1350 personer.

Elin Andersson och Daniel Lungberg har slipat på sin knivteknik och övat uthållighet på praktiken.

– Jag hoppas vi får laga något nytt. Något annorlunda. Något som man inte är så van vid, säger Daniel Lungberg.

– Ofta är det något med skaldjur, då är hummer och löjrom vanligt. Det var fisk förra året. Jag tror det blir någon fågel i år, tippar Joakim Funk.

På meritlistan

Oavsett vad det blir för mat så är Nobelmiddagen den tionde december bra att ha på sin meritlista.

– Man får ett diplom. Det är en dörröppnare, säger Joakim Funk.

– Jag har redan fått extrajobb, tack vare det här, säger Elin Andersson.

Den 23 januari lagas Nobelmiddagen på Gymnasium Skövde Kavelbro. Även det är en tradition. Då kommer Gunnar Eriksson, köksmästare från Stadshuset i Stockholm, till Skövde.