02 dec 2014 21:14

23 jan 2015 15:55

Krönikan: Norge – en oförglömlig resa

En skön sommarlovsmorgon klämde sig jag, en god kompis och hans familj in oss i en vit liten trång Hyundai. Solen sken och humöret var på topp. Vår destination var vårt granland Norges huvudstad Oslo.

Jag hade väldigt höga förväntningar på Norge eftersom sist jag var där hade jag haft en oförglömlig resa med scouterna när vi bland annat vandrade på fjälltoppar. Det skulle visa sig att även denna tripp till Norge skulle bli oförglömlig fast på ett helt annat sätt.

Vi betalade vår tull och var nu på norsk mark. Det första vi möttes av var hagel stora som puttekulor. Detta började ju riktigt bra, tänkte jag för mig själv, vi hade inte lämnat Sverige i mer än fem minuter och vi möttes direkt av ruskväder. I alla fall så rullade vi vidare och även om vår entusiasm hade sänkts en aning såg vi fortfarande fram emot att få se Oslo.

När vi tillslut kom fram hade ovädret lagt sig och vi insåg att de höll på att bygga om vägarna i Oslo centrum. Det var inget som störde oss för tillfället eftersom trafiken var lugn. Istället så hittade vi en parkeringsplats vid stationen där vi ställde bilen. Nu skulle Oslo upplevas. Vi fördrev tiden i några timmar med att bland annat se på slottet och gå lite i butiker. Det hade nu blivit lunchtid och vi stötte på vårt nästa hinder.

Nämligen de saftiga priserna i Norge jämfört med Sverige. Nu var vårt nya mål att hitta ett matställe med mänskliga priser som inte spräckte budgeten. Lättare sagt än gjort. Att hitta ett ställe med bra matpriser i Norge är som att hitta en nål i en höstack. Tillslut så hittade vi i alla fall ett matställe med helt okej priser som vi käkade på. Nu hade vi spenderat några timmar i Norges huvudstad och det började dra ihop sig för att åka hem, eftersom parkeringsbiljettspriserna tickade iväg för varje stund vi var kvar. Vi lyckades i alla fall tajma vår hemresa med Oslos rusningstrafik.

Utöver detta visade det sig senare även att vi upplevde det värsta regnovädret i Oslos historia sedan man började mäta. Detta är ingen bra combo kan jag säga och det tog extremt lång tid att ta sig ut ur staden. När vi tillslut äntligen åter kom ut på E6:an var vi ganska trötta. Vi hade upplevt en dag med mycket otur, dyra priser och skratt men med facit i hand var det en oförglömlig resa. Det vi alla senare var överens om var att borta bra men hemma bäst

Jag hade väldigt höga förväntningar på Norge eftersom sist jag var där hade jag haft en oförglömlig resa med scouterna när vi bland annat vandrade på fjälltoppar. Det skulle visa sig att även denna tripp till Norge skulle bli oförglömlig fast på ett helt annat sätt.

Vi betalade vår tull och var nu på norsk mark. Det första vi möttes av var hagel stora som puttekulor. Detta började ju riktigt bra, tänkte jag för mig själv, vi hade inte lämnat Sverige i mer än fem minuter och vi möttes direkt av ruskväder. I alla fall så rullade vi vidare och även om vår entusiasm hade sänkts en aning såg vi fortfarande fram emot att få se Oslo.

När vi tillslut kom fram hade ovädret lagt sig och vi insåg att de höll på att bygga om vägarna i Oslo centrum. Det var inget som störde oss för tillfället eftersom trafiken var lugn. Istället så hittade vi en parkeringsplats vid stationen där vi ställde bilen. Nu skulle Oslo upplevas. Vi fördrev tiden i några timmar med att bland annat se på slottet och gå lite i butiker. Det hade nu blivit lunchtid och vi stötte på vårt nästa hinder.

Nämligen de saftiga priserna i Norge jämfört med Sverige. Nu var vårt nya mål att hitta ett matställe med mänskliga priser som inte spräckte budgeten. Lättare sagt än gjort. Att hitta ett ställe med bra matpriser i Norge är som att hitta en nål i en höstack. Tillslut så hittade vi i alla fall ett matställe med helt okej priser som vi käkade på. Nu hade vi spenderat några timmar i Norges huvudstad och det började dra ihop sig för att åka hem, eftersom parkeringsbiljettspriserna tickade iväg för varje stund vi var kvar. Vi lyckades i alla fall tajma vår hemresa med Oslos rusningstrafik.

Utöver detta visade det sig senare även att vi upplevde det värsta regnovädret i Oslos historia sedan man började mäta. Detta är ingen bra combo kan jag säga och det tog extremt lång tid att ta sig ut ur staden. När vi tillslut äntligen åter kom ut på E6:an var vi ganska trötta. Vi hade upplevt en dag med mycket otur, dyra priser och skratt men med facit i hand var det en oförglömlig resa. Det vi alla senare var överens om var att borta bra men hemma bäst

  • Oskar Antonsson