03 dec 2014 09:15

23 jan 2015 15:54

Dags för digtala infarter till Skövde

Nu har förberedelsearbetet inletts för de fem nya digitala infartsskyltarna – förhoppningen är att de ska kunna tas i bruk i mars.
– Kul att de är på gång, säger Per Fredén, projektansvarig.

Att som besökare mötas av en digital infartsskylt när man kör in i en stad är vanligt i Sverige i dag. Och efter mångåriga diskussioner i Skövde ska det ju bli verklighet även í Skövde, vilket SLA tidigare skrivit om.

Modern stad

- Skövde är en modern stad och det ska kännas när man kommer på någon av de här infarterna, därför blir det perfekt med de nya skyltarna, sade Next Skövde vd Mats Olsson till SLA i höstas.

Nu börjar det också bli tydligt exakt var skyltarna ska stå eftersom man har börjat gräva, gjuta och dra el (flertalet av dem placeras nästan exakt där de gamla skyltarna finns) – riksväg 49 vid Våmb, 49:an vid Hasslum, 26:an norr om Karstorpsrondellen, 26:an Östra leden innan Timboholmsrondellen, och en på 26:an vid Stallsiken.

Tas i bruk i mars

– Arbetet har påbörjat på alla de platserna. Det grävs, gjuts och dras fram el till tavlorna. Om allt går som planerat ska tavlorna vara på plats och kunna tas i bruk i mars, säger Per Fredén, projektanställd hos Next Skövde för infartsskyltarna.

Ljuspanelerna till tavlorna tillverkas i Kina och ska anlända till Sverige i februari.

– Sedan ska de sättas ihop i en fabrik i Malmö, vilket ta cirka en månad.

Att få dem på plats ska inte vara några stora problem.

– Men de är 25 kvadratmeter stora och kan därmed bli ett vindfång. Därför är gjutningen avgörande.

Skyltarna kostar tre miljoner kronor i inköp, sedan tillkommer kostnader för mark- och elarbeten.

Att som besökare mötas av en digital infartsskylt när man kör in i en stad är vanligt i Sverige i dag. Och efter mångåriga diskussioner i Skövde ska det ju bli verklighet även í Skövde, vilket SLA tidigare skrivit om.

Modern stad

- Skövde är en modern stad och det ska kännas när man kommer på någon av de här infarterna, därför blir det perfekt med de nya skyltarna, sade Next Skövde vd Mats Olsson till SLA i höstas.

Nu börjar det också bli tydligt exakt var skyltarna ska stå eftersom man har börjat gräva, gjuta och dra el (flertalet av dem placeras nästan exakt där de gamla skyltarna finns) – riksväg 49 vid Våmb, 49:an vid Hasslum, 26:an norr om Karstorpsrondellen, 26:an Östra leden innan Timboholmsrondellen, och en på 26:an vid Stallsiken.

Tas i bruk i mars

– Arbetet har påbörjat på alla de platserna. Det grävs, gjuts och dras fram el till tavlorna. Om allt går som planerat ska tavlorna vara på plats och kunna tas i bruk i mars, säger Per Fredén, projektanställd hos Next Skövde för infartsskyltarna.

Ljuspanelerna till tavlorna tillverkas i Kina och ska anlända till Sverige i februari.

– Sedan ska de sättas ihop i en fabrik i Malmö, vilket ta cirka en månad.

Att få dem på plats ska inte vara några stora problem.

– Men de är 25 kvadratmeter stora och kan därmed bli ett vindfång. Därför är gjutningen avgörande.

Skyltarna kostar tre miljoner kronor i inköp, sedan tillkommer kostnader för mark- och elarbeten.