05 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:55

Kusligt om hemska dåd i Stockholm

DECKARE

Citymorden
Lars Bill Lundholm
Lind&Co

Tre rånare skjuter sönder en tunnelbanevagn, tar pengar och värdesaker från resenärerna och mördar föraren och en av passagerna. Kriminalkommissarie Axel Hake och hans grupp får uppgiften att lösa fallet. De famlar i mörkret och har inte mycket att gå på. De tre unga kvinnorna i ligan har försvunnit spårlöst.

Efter nästa brutala kupp dyker det upp ett spår. Hake följer det, och efter en konflikt med ledningen, kör han vidare på egen hand och kommer allt närmare sanningen och bakgrunden till de hemska dåden.

Lundholm skriver bra, tempot är högt och storyn innehåller grepp som är ovanliga för genren. Kopplingen mellan polisen och rånarligan är ett exempel, som ger historien ännu en dimension. För oss som gillar 08-staden innebär miljöerna, där berättelsen utspelas, igenkänningsfaktorer och en känsla av realism.

Tre rånare skjuter sönder en tunnelbanevagn, tar pengar och värdesaker från resenärerna och mördar föraren och en av passagerna. Kriminalkommissarie Axel Hake och hans grupp får uppgiften att lösa fallet. De famlar i mörkret och har inte mycket att gå på. De tre unga kvinnorna i ligan har försvunnit spårlöst.

Efter nästa brutala kupp dyker det upp ett spår. Hake följer det, och efter en konflikt med ledningen, kör han vidare på egen hand och kommer allt närmare sanningen och bakgrunden till de hemska dåden.

Lundholm skriver bra, tempot är högt och storyn innehåller grepp som är ovanliga för genren. Kopplingen mellan polisen och rånarligan är ett exempel, som ger historien ännu en dimension. För oss som gillar 08-staden innebär miljöerna, där berättelsen utspelas, igenkänningsfaktorer och en känsla av realism.

  • Alf Ehn