08 dec 2014 17:00

23 jan 2015 15:17

Letar nya sätt att söka information

Nya effektivare sätt att söka information i stora textmassor. Det samarbetar Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås om i ett forskningsprojekt.

Vi både skapar och lagrar mer information i dagens digitala samhälle. Det kräver nya metoder för att söka information, inte minst för att forskare ska få en överblick.

– I vårt forskningsprojekt Incite möter vi de utmaningar som förts fram av de förändrade mönstren i informationsproduktion och informationsanvändning. Det gäller volym, hastighet och variation, säger Nasrine Olson, lektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås, i ett pressmeddelande.

Projektet är en del av det strategiska forskningssamarbetet mellan Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde.

– Om man gör en sökning på internet, till exempel, så genererar det väldigt många träffar, ibland miljontals. Det vi gör i det här forskningsprojektet är att ta fram en prototyp som gör en effektivare typ av sökfiltrering. På så vis kan en textmassa delas in i olika teman och ge en snabb överblick över ämnet, säger Alexander Karlsson, lektor i datalogi vid Högskolan i Skövde, i pressmeddelandet.

Vi både skapar och lagrar mer information i dagens digitala samhälle. Det kräver nya metoder för att söka information, inte minst för att forskare ska få en överblick.

– I vårt forskningsprojekt Incite möter vi de utmaningar som förts fram av de förändrade mönstren i informationsproduktion och informationsanvändning. Det gäller volym, hastighet och variation, säger Nasrine Olson, lektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås, i ett pressmeddelande.

Projektet är en del av det strategiska forskningssamarbetet mellan Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde.

– Om man gör en sökning på internet, till exempel, så genererar det väldigt många träffar, ibland miljontals. Det vi gör i det här forskningsprojektet är att ta fram en prototyp som gör en effektivare typ av sökfiltrering. På så vis kan en textmassa delas in i olika teman och ge en snabb överblick över ämnet, säger Alexander Karlsson, lektor i datalogi vid Högskolan i Skövde, i pressmeddelandet.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.