08 dec 2014 10:47

23 jan 2015 15:17

Rättegång efter brutalt rån

NYHETER: Kvinna rånades på märkesklockor

Kvinnan som rånades på Rolexklockor trodde att hon skulle dö när rånarna tejpade över hennes mun, näsa och hals. På måndagen hålls rättegång mot de tre misstänkta – en av dem erkänner brott, de två övriga förnekar.

Skövdekvinnan hade i slutet av augusti annonserat en märkesklocka på Blocket. Men de två män, de nu åtalade, som kom till hennes hem för att titta på klockan, var knappast intresserade av att köpa den – men de ville ha den. Fast först utgav sig en av dem i ett telefonsamtal för att vara ”Lasse” som ville köpa klockan till sin hustru, han skickade sin bror ”Roger” att titta på den.

Det framgick under rättegången i Skaraborgs tingsrätt i Skövde på måndagsförmiddagen. Förhandlingen följdes av åhörare, anhöriga till de åtalade, och även två ordningsvakter fanns på plats.

Band kvinnan

Enligt kvinnan tog en av männen struptag på henne, därefter tejpade de henne i ansiktet med silvertejp – även munnen, näsan och halsen tejpades för. Sedan släpade de den chockade kvinnan in i vardagsrummet. Där ska de ha bundit ihop hennes ben på två ställen och även handlederna.

De slet av kvinnan den klocka hon hade på sig och tog även klockan som var till salu. Dessutom sökte de igenom hennes bostad och fann en låda med smycken och en bärbar dator – allt till ett sammanlagt värde av 200 000 kronor.

Kvinnan släpade sig till ett angränsande rum när rånarna lämnat bostaden där hon lyckades ringa till en anhörig som bor i närheten. Denna hörde inte kvinnan säga något, det hördes bara ljud – kvinnan hade fortfarande kvar tejpen över munnen.

Kände dödsångest

Polisen larmades och kvinnan uppgav att hon skrivit ”låt mig andas” när de tejpade över hennes mun. Hon trodde också att de skulle ta livet av henne.

Att det brutala rånet fick en lösning beror på att polisen lade ner ett omfattande arbete, det handlar bland annat om analyser av telefontrafik i området. Om gärningsmännen trodde att de hade klarat sig undan polisen trodde de fel. Två månader efter rånet hade polisen lyckats spåra dem. Männen anhölls och häktades i oktober.

Männen, som är i åldrarna 24 till 34 år, är hemmahörande i Linköping och Västerås. De är åtalade misstänkta för grovt rån, två av dem för att ha utfört själva gärningen och den tredje för att ha ringt kvinnan om annonsen, hans ska också ha kört männen till och från brottsplatsen.

De tre följdes på måndagen in i salen av ett stort antal häktesvakter. En av männen erkände att han varit med under rånet. Han förnekade dock att det var ett grovt brott. Dessutom hävdade han att han inte medverkat till att tejpa över kvinnan näsa och hals.

De andra männen förnekade brott – via sina förvarare framförde de att det inte alls varit delaktiga.

Rättegången pågår under hela måndagen.

Skövdekvinnan hade i slutet av augusti annonserat en märkesklocka på Blocket. Men de två män, de nu åtalade, som kom till hennes hem för att titta på klockan, var knappast intresserade av att köpa den – men de ville ha den. Fast först utgav sig en av dem i ett telefonsamtal för att vara ”Lasse” som ville köpa klockan till sin hustru, han skickade sin bror ”Roger” att titta på den.

Det framgick under rättegången i Skaraborgs tingsrätt i Skövde på måndagsförmiddagen. Förhandlingen följdes av åhörare, anhöriga till de åtalade, och även två ordningsvakter fanns på plats.

Band kvinnan

Enligt kvinnan tog en av männen struptag på henne, därefter tejpade de henne i ansiktet med silvertejp – även munnen, näsan och halsen tejpades för. Sedan släpade de den chockade kvinnan in i vardagsrummet. Där ska de ha bundit ihop hennes ben på två ställen och även handlederna.

De slet av kvinnan den klocka hon hade på sig och tog även klockan som var till salu. Dessutom sökte de igenom hennes bostad och fann en låda med smycken och en bärbar dator – allt till ett sammanlagt värde av 200 000 kronor.

Kvinnan släpade sig till ett angränsande rum när rånarna lämnat bostaden där hon lyckades ringa till en anhörig som bor i närheten. Denna hörde inte kvinnan säga något, det hördes bara ljud – kvinnan hade fortfarande kvar tejpen över munnen.

Kände dödsångest

Polisen larmades och kvinnan uppgav att hon skrivit ”låt mig andas” när de tejpade över hennes mun. Hon trodde också att de skulle ta livet av henne.

Att det brutala rånet fick en lösning beror på att polisen lade ner ett omfattande arbete, det handlar bland annat om analyser av telefontrafik i området. Om gärningsmännen trodde att de hade klarat sig undan polisen trodde de fel. Två månader efter rånet hade polisen lyckats spåra dem. Männen anhölls och häktades i oktober.

Männen, som är i åldrarna 24 till 34 år, är hemmahörande i Linköping och Västerås. De är åtalade misstänkta för grovt rån, två av dem för att ha utfört själva gärningen och den tredje för att ha ringt kvinnan om annonsen, hans ska också ha kört männen till och från brottsplatsen.

De tre följdes på måndagen in i salen av ett stort antal häktesvakter. En av männen erkände att han varit med under rånet. Han förnekade dock att det var ett grovt brott. Dessutom hävdade han att han inte medverkat till att tejpa över kvinnan näsa och hals.

De andra männen förnekade brott – via sina förvarare framförde de att det inte alls varit delaktiga.

Rättegången pågår under hela måndagen.