08 dec 2014 18:00

23 jan 2015 15:55

Säkerhetskontroll för alla besökare

Alla besökare i tingsrätten tvingades under måndagen att genomgå säkerhetskontroll innan de fick komma in.
– Den görs utifrån den riskbedömning vi gör i varje enskilt mål, säger Anders Eklind, Skaraborgs tingsrätt.

Oftast kan besökare i Skaraborgs tingsrätt i Skövde bara gå rakt in genom entrédörrarna och sedan vidare in i de olika tingssalarna. Men under måndagen möttes besökarna av ordningsvakter vid dörrarna. För att få komma in i lokalen var alla tvungna att passera en säkerhetsbåge och därefter få kläder och väskor genomsökta.

– Man kan säga att det påminner mycket om kontrollen som görs när man ska in på en flygplats, säger Anders Eklind, administrativ chef och säkerhetsansvarig vid Skaraborgs tingsrätt i Skövde.

I fredags var det ganska stökigt under en rättegång gällande rånet mot Pressbyrån i Falköping, men om det var just den händelsen som ledde till säkerhetskontrollen eller något annan, ville Eklind inte avslöja. I en av salarna pågick rättegången i ett annan uppmärksammat mål – det brutala rånet mot en Skövdekvinna som bestals på sina märkesklockor. Även den rättegången följdes av ordningsvakter.

– Vi gör riskbedömningar i varje enskilt mål Men jag kan säga att vi inte mottagit något hot, det är inte därför vi har säkerhetskontroll.

Det är relativt ovanligt med säkerhetskontroller i tingsrätten, det sker fyra, fem gånger per år.

Oftast kan besökare i Skaraborgs tingsrätt i Skövde bara gå rakt in genom entrédörrarna och sedan vidare in i de olika tingssalarna. Men under måndagen möttes besökarna av ordningsvakter vid dörrarna. För att få komma in i lokalen var alla tvungna att passera en säkerhetsbåge och därefter få kläder och väskor genomsökta.

– Man kan säga att det påminner mycket om kontrollen som görs när man ska in på en flygplats, säger Anders Eklind, administrativ chef och säkerhetsansvarig vid Skaraborgs tingsrätt i Skövde.

I fredags var det ganska stökigt under en rättegång gällande rånet mot Pressbyrån i Falköping, men om det var just den händelsen som ledde till säkerhetskontrollen eller något annan, ville Eklind inte avslöja. I en av salarna pågick rättegången i ett annan uppmärksammat mål – det brutala rånet mot en Skövdekvinna som bestals på sina märkesklockor. Även den rättegången följdes av ordningsvakter.

– Vi gör riskbedömningar i varje enskilt mål Men jag kan säga att vi inte mottagit något hot, det är inte därför vi har säkerhetskontroll.

Det är relativt ovanligt med säkerhetskontroller i tingsrätten, det sker fyra, fem gånger per år.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.