10 dec 2014 20:00

23 jan 2015 15:55

Fel att varsla behöriga lärare

Skolinspektionens granskning av bild- och medieämnen på gymnasiet visar att kommunen felaktigt använder obehöriga lärare trots att det finns behöriga lärare i organisationen.

En bedömning som Lärarnas Riksförbund välkomnar som en bekräftelse på att deras linje varit rätt.

– Jag är lättad över att Skolinspektionen gör samma bedömning som vi, att det är rätt att skollagen går före las (Lagen om anställningsskydd), säger Olle Björk, ordförande i Lärarnas Riksförbund i Skövde.

Infekterat

Bakgrunden är en infekterad strid mellan kommunen som arbetsgivare och Lärarnas Riksförbund. Vid en övertalighetssituation valde kommunen att gå på anställningstiden och därmed varslades behöriga lärare om uppsägning före obehöriga.

LR har i efterhand drivit linjen att övertaligheten hanterades felaktigt. I skolinspektionens granskning från november bekräftas att det är fel att kommunen i dag använder lärare som är obehöriga när det finns behöriga anställda.

Kommunen slipper dock göra rättelse. Skolinspektionen nöjer sig med att konstatera att kommunen uttalat att från 1 juli 2015 krävs lärarlegitimation och ingriper därför inte.

Gymnasiechefen Johan Rahmberg vill inte kommentera beskedet innan han läst det själv, men säger att han är nöjd med att Skolinspektionen inte ingriper nu utan hänvisar till förändringen som sker 1 juli 2015.

– Därefter är det ingen tvekan om att det är lärarlegitimationen som gäller, säger han.

Vill gå framåt

Olle Björk säger att LR nu vill gå vidare.

– Nu måste vi se framåt. Vi vill gå in i ett seriöst samarbete med arbetsgivaren om hur legitimationsreformen ska komma på plats.

En bedömning som Lärarnas Riksförbund välkomnar som en bekräftelse på att deras linje varit rätt.

– Jag är lättad över att Skolinspektionen gör samma bedömning som vi, att det är rätt att skollagen går före las (Lagen om anställningsskydd), säger Olle Björk, ordförande i Lärarnas Riksförbund i Skövde.

Infekterat

Bakgrunden är en infekterad strid mellan kommunen som arbetsgivare och Lärarnas Riksförbund. Vid en övertalighetssituation valde kommunen att gå på anställningstiden och därmed varslades behöriga lärare om uppsägning före obehöriga.

LR har i efterhand drivit linjen att övertaligheten hanterades felaktigt. I skolinspektionens granskning från november bekräftas att det är fel att kommunen i dag använder lärare som är obehöriga när det finns behöriga anställda.

Kommunen slipper dock göra rättelse. Skolinspektionen nöjer sig med att konstatera att kommunen uttalat att från 1 juli 2015 krävs lärarlegitimation och ingriper därför inte.

Gymnasiechefen Johan Rahmberg vill inte kommentera beskedet innan han läst det själv, men säger att han är nöjd med att Skolinspektionen inte ingriper nu utan hänvisar till förändringen som sker 1 juli 2015.

– Därefter är det ingen tvekan om att det är lärarlegitimationen som gäller, säger han.

Vill gå framåt

Olle Björk säger att LR nu vill gå vidare.

– Nu måste vi se framåt. Vi vill gå in i ett seriöst samarbete med arbetsgivaren om hur legitimationsreformen ska komma på plats.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.