16 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:55

Soldater vid Trängregementet packar för FN-insats

Den svenska FN-insatsen i Mali beskrivs som riskfylld och farlig. Det bekymrar inte Trängregementets soldater Daniella Lundh och Marcus Lindström inför avresan till Afrika.
– Vi är väl förberedda och längtar efter att komma iväg, säger de.

Daniella och Marcus, 21 respektive 24 år gamla, är båda förväntansfulla inför sina livs första utlandsmissioner. FN-insatsen i nordvästra Mali, Minusma, inleddes i höstas. Trängregementet bidrar med en sjukvårdspluton och en underhållspluton (totalt 54 män och kvinnor) i uppbyggnaden av den svenska campen.

En av fyra kockar

Soldaterna från Skövde är efterlängtade när de etappvis anländer till det konflikthärjade landet i slutet av december och i början av januari. De första svenska soldaterna på plats i etableringsstyrkan saknar både rent vatten och lagad mat.

– De äter nödproviant och dricker vatten på flaska så att få köket på plats har högsta prioritet. Men vi har fått rapporter om att materiel kan ha skadats under transporten dit, så vi får se hur snabbt vi kommer i ordning, säger Marcus Lindström, ställföreträdande kockgruppchef och en av fyra kockar som ska serva de 230 svenskarna i campen med mat i drygt sex månader.

– Vi har tagit fram en lista med 111 maträtter som ska cirkulera. Ingredienserna ordnar FN på plats, säger Marcus som var nära att lämna militäryrket när chansen att få åka till Mali dök upp.

– Jag har längtat efter detta och har varit nära att få åka tidigare. Även om vi är medvetna om riskerna så är jag så väl förberedd som jag kan bli, säger han när SLA möter delar av underhållsplutonen vid slutpackningen av soldaternas personliga tillhörigheter.

Känner sig trygg

Kollegan och förrådssoldaten Daniella Lundh, som främst kommer att arbeta med försörjningen av rent vatten, håller med:

– Jag känner mig trygg i den utbildning och de förberedelser vi haft och vet att jag är redo nu. Det är för möjligheten att göra skillnad och komma ut på sådana här uppdrag som jag har valt det här yrket, förklarar hon.

Exakt vad som väntar i Mali är det ännu ingen riktigt som vet. Landet är hårt präglat av den politiska instabiliteten och nu finns även Ebola-epidemin i grannländerna med som en påverkande faktor.

– Men vi har all medicinsk utrustning och personal på plats så den biten känner jag ingen oro inför, säger plutonchefen Johan Lätth.

Daniella och Marcus, 21 respektive 24 år gamla, är båda förväntansfulla inför sina livs första utlandsmissioner. FN-insatsen i nordvästra Mali, Minusma, inleddes i höstas. Trängregementet bidrar med en sjukvårdspluton och en underhållspluton (totalt 54 män och kvinnor) i uppbyggnaden av den svenska campen.

En av fyra kockar

Soldaterna från Skövde är efterlängtade när de etappvis anländer till det konflikthärjade landet i slutet av december och i början av januari. De första svenska soldaterna på plats i etableringsstyrkan saknar både rent vatten och lagad mat.

– De äter nödproviant och dricker vatten på flaska så att få köket på plats har högsta prioritet. Men vi har fått rapporter om att materiel kan ha skadats under transporten dit, så vi får se hur snabbt vi kommer i ordning, säger Marcus Lindström, ställföreträdande kockgruppchef och en av fyra kockar som ska serva de 230 svenskarna i campen med mat i drygt sex månader.

– Vi har tagit fram en lista med 111 maträtter som ska cirkulera. Ingredienserna ordnar FN på plats, säger Marcus som var nära att lämna militäryrket när chansen att få åka till Mali dök upp.

– Jag har längtat efter detta och har varit nära att få åka tidigare. Även om vi är medvetna om riskerna så är jag så väl förberedd som jag kan bli, säger han när SLA möter delar av underhållsplutonen vid slutpackningen av soldaternas personliga tillhörigheter.

Känner sig trygg

Kollegan och förrådssoldaten Daniella Lundh, som främst kommer att arbeta med försörjningen av rent vatten, håller med:

– Jag känner mig trygg i den utbildning och de förberedelser vi haft och vet att jag är redo nu. Det är för möjligheten att göra skillnad och komma ut på sådana här uppdrag som jag har valt det här yrket, förklarar hon.

Exakt vad som väntar i Mali är det ännu ingen riktigt som vet. Landet är hårt präglat av den politiska instabiliteten och nu finns även Ebola-epidemin i grannländerna med som en påverkande faktor.

– Men vi har all medicinsk utrustning och personal på plats så den biten känner jag ingen oro inför, säger plutonchefen Johan Lätth.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.