17 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:55

Mildvädret hindrar snöproduktion

Mildvädret ser ut att sätta stopp för skidåkning på Billingens fritidsområde under jullovet.
– Ingen önskar mer än jag att vi får snö och kyla snart, säger anläggningschefen Lars-Göran Elversson.

Bristen på snö och minusgrader gör att utsikterna för längdskidåkning och utförsåkning under jullovet ser dystra ut. På fredag går skoleleverna sin sista dag på höstterminen men för de som stannar kvar i Skövde över jul och nyår ser det ut att bli en grön jul.

Mildväder

– Vi bevakar meteorologernas prognoser intensivt och även om det ser ut att bli kallt på måndag och tisdag i nästa vecka, så ska det bli varmare med flera plusgrader efter julhelgen igen, suckar Elversson som lider av att anläggningen inte får visa sig från sin bästa sida när många är lediga.

– Det var precis samma visa förra året. Tyvärr ser det inte som att vi kommer att kunna erbjuda någon skidåkning på den här sidan året, säger Lars-Göran Elversson.

Förutom bristen på naturlig snö har mildvädret även förhindrat snöproduktion på konstgjord väg. Snösprutorna i backen och vid konstsnöspåret har hittills varit i bruk under två dygn i december, vilket är alldeles för kort tid för att hinna bygga upp något bra underlag.

– Sedan blev det milt igen, men nu har vi testat utrustningen och vet att allt fungerar. När det blir kallt är det bara att köra för fullt.

Krävs minusgrader

När kylan väl kommer tar det tre till fem dagar att få konstsnöspåret i bra skick, slalombacken behöver oftast ytterligare några dagars preparering. Ju kallare desto bättre blir förutsättningarna för snabb snöproduktion.

– Vi behöver minst tre-fyra minusgrader för att vi ska kunna köra snömaskinerna ordentligt. En del tror att det går att tillverka snö redan vid nollan, men det är fel, förtydligar Elversson.

Bristen på snö och minusgrader gör att utsikterna för längdskidåkning och utförsåkning under jullovet ser dystra ut. På fredag går skoleleverna sin sista dag på höstterminen men för de som stannar kvar i Skövde över jul och nyår ser det ut att bli en grön jul.

Mildväder

– Vi bevakar meteorologernas prognoser intensivt och även om det ser ut att bli kallt på måndag och tisdag i nästa vecka, så ska det bli varmare med flera plusgrader efter julhelgen igen, suckar Elversson som lider av att anläggningen inte får visa sig från sin bästa sida när många är lediga.

– Det var precis samma visa förra året. Tyvärr ser det inte som att vi kommer att kunna erbjuda någon skidåkning på den här sidan året, säger Lars-Göran Elversson.

Förutom bristen på naturlig snö har mildvädret även förhindrat snöproduktion på konstgjord väg. Snösprutorna i backen och vid konstsnöspåret har hittills varit i bruk under två dygn i december, vilket är alldeles för kort tid för att hinna bygga upp något bra underlag.

– Sedan blev det milt igen, men nu har vi testat utrustningen och vet att allt fungerar. När det blir kallt är det bara att köra för fullt.

Krävs minusgrader

När kylan väl kommer tar det tre till fem dagar att få konstsnöspåret i bra skick, slalombacken behöver oftast ytterligare några dagars preparering. Ju kallare desto bättre blir förutsättningarna för snabb snöproduktion.

– Vi behöver minst tre-fyra minusgrader för att vi ska kunna köra snömaskinerna ordentligt. En del tror att det går att tillverka snö redan vid nollan, men det är fel, förtydligar Elversson.