18 dec 2014 10:00

23 jan 2015 15:17

Forskning ska rädda liv

Snabbare diagnostisering av blodförgiftning

En forskningsgrupp i Skövde samarbetar om att hitta sätt att snabbare diagnostisera blodförgiftning, och på så sätt rädda liv.

Sepsis, blodförgiftning, är ett livshotande tillstånd som uppträder i kroppen som svar på en infektion. Sjukdomstillståndet uppstår ofta snabbt, ibland på några timmar. Varje timmas fördröjning av antibiotikabehandling ökar risken att dö, därför är det viktigt att snabbt kunna diagnosticera drabbade patienter. Forskare vid Högskolan i Skövde och Unilabs AB samt läkare vid Skaraborgs sjukhus samarbetar i ett projekt för att snabbare diagnostisera sepsis.

Varje år behandlas minst 500 patienter vid Skaraborgs sjukhus för blodförgiftning. Dödligheten bland dessa patienter är 15 procent, att jämföra med patienter som behandlas för hjärtinfarkt, där dödligheten är 5 procent. Var fjärde sekund dör någon i världen av sjukdomen. Målet är att korta ner diagnostiseringstiden från flera dagar till någon enstaka timma.

Resultaten för även med sig att man undviker överanvändning av antibiotika, vilket i sin tur minskar förekomsten av resistenta bakterier.

Sepsis, blodförgiftning, är ett livshotande tillstånd som uppträder i kroppen som svar på en infektion. Sjukdomstillståndet uppstår ofta snabbt, ibland på några timmar. Varje timmas fördröjning av antibiotikabehandling ökar risken att dö, därför är det viktigt att snabbt kunna diagnosticera drabbade patienter. Forskare vid Högskolan i Skövde och Unilabs AB samt läkare vid Skaraborgs sjukhus samarbetar i ett projekt för att snabbare diagnostisera sepsis.

Varje år behandlas minst 500 patienter vid Skaraborgs sjukhus för blodförgiftning. Dödligheten bland dessa patienter är 15 procent, att jämföra med patienter som behandlas för hjärtinfarkt, där dödligheten är 5 procent. Var fjärde sekund dör någon i världen av sjukdomen. Målet är att korta ner diagnostiseringstiden från flera dagar till någon enstaka timma.

Resultaten för även med sig att man undviker överanvändning av antibiotika, vilket i sin tur minskar förekomsten av resistenta bakterier.