19 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:55

Glädjebesked till Bagaren och Käpplunda Gärde

Nu blir det bullar och kaffe på Bagaren och Käpplunda Gärde på helgerna igen. På torsdagen beslutade omvårdnadsnämnden att riva upp förra vårens kritiserade beslut.

Stängningen av kaféverksamheterna på Bagaren och Käpplunda Gärde i april 2013 vållade våldsamma protester och ilskna känslor, både bland äldre och anhöriga, och inte minst bland de boende vid de båda serviceboendena. Besparingen innebar även att öppettiderna på vardagar förändrades med tidigare stängning från klockan 16 till 14.

Protestlista

Beslutet att spara in 600 000 kronor under 2014 fick till och med de både pensionärerna Ulla Lundgren och Karin Forsmark att dra i gång en namninsamling. Totalt 478 namnunderskrifter på en protestlista lämnades över till kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) i början av maj.

– Jag hoppas att det tar sitt förnuft till fånga och omprioriterar, sa Ulla Lundgren till SLA då.

När omvårdnadsnämndens avgående ordförande Ann-Katrin Jönsson (KD) på torsdagen kunde presentera beslutet att åter öppna verksamheten på helgerna, var hon väl medveten om vilka upprörda känslor stängningen medfört.

”Efterlängtat”

– Det hade vi räknat med att det skulle bli. Vi var tvungna att göra en tuff prioritering av besparingsskäl och därför känns det givetvis väldigt bra att vi nu ser möjligheter i budgeten för 2015 att öppna kaféerna igen. Ett beslut som vi tror är efterlängtat av många, säger Jönsson till SLA efter sitt sista sammanträde som nämndordförande.

Omvårdnadsnämnden har öronmärkt 800 000 kronor för helgverksamheter på de båda kaféerna vid Bagaren respektive Käpplunda Gärde under nästa år, vilket är 200 000 kronor mer än vad man sparade in på att stänga från maj till december i år.

Stängningen av kaféverksamheterna på Bagaren och Käpplunda Gärde i april 2013 vållade våldsamma protester och ilskna känslor, både bland äldre och anhöriga, och inte minst bland de boende vid de båda serviceboendena. Besparingen innebar även att öppettiderna på vardagar förändrades med tidigare stängning från klockan 16 till 14.

Protestlista

Beslutet att spara in 600 000 kronor under 2014 fick till och med de både pensionärerna Ulla Lundgren och Karin Forsmark att dra i gång en namninsamling. Totalt 478 namnunderskrifter på en protestlista lämnades över till kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) i början av maj.

– Jag hoppas att det tar sitt förnuft till fånga och omprioriterar, sa Ulla Lundgren till SLA då.

När omvårdnadsnämndens avgående ordförande Ann-Katrin Jönsson (KD) på torsdagen kunde presentera beslutet att åter öppna verksamheten på helgerna, var hon väl medveten om vilka upprörda känslor stängningen medfört.

”Efterlängtat”

– Det hade vi räknat med att det skulle bli. Vi var tvungna att göra en tuff prioritering av besparingsskäl och därför känns det givetvis väldigt bra att vi nu ser möjligheter i budgeten för 2015 att öppna kaféerna igen. Ett beslut som vi tror är efterlängtat av många, säger Jönsson till SLA efter sitt sista sammanträde som nämndordförande.

Omvårdnadsnämnden har öronmärkt 800 000 kronor för helgverksamheter på de båda kaféerna vid Bagaren respektive Käpplunda Gärde under nästa år, vilket är 200 000 kronor mer än vad man sparade in på att stänga från maj till december i år.