19 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:17

Pengar till förstärkt barntandvård

Socioekonomiskt utsatta områden får stöd

Regionen fortsätter satsa extra pengar på barntandvård i socioekonomiskt utsatt områden.

Under onsdagens hälso- och sjukvårdsutskott togs beslut om att fortsätta satsningen med en förstärkt barntandvård i ekonomiskt utsatta områden. Totalt fördelas 13,2 miljoner kronor för 68 303 listade barn (3-19 år). Satsningen delas in i tre nivåer. Av Skaraborgsorterna placeras Gullspång i nivå två, där ersättningen till klinikerna blir 224 kronor per barn till folktandvården och 237 kronor för de privata.

Falköping, Södra Ryd, Tibro, Skara och Töreboda återfinns på nivå tre. Där är tillskottet 145 respektive 154 kronor per barn.

Pengarna betalas dock inte ut till klinikerna förrän barnen varit på besök.

– Inga besök, inga pengar, säger HSU-ordföranden Jonas Andersson (FP).

För att kunna erbjuda alla barn tandvård får klinikerna i landsortområden 103 respektive 109 kronor extra per listat barn. Totalt handlar det om 38 218 barn i regionen och stödet är 3,95 miljoner kronor. Av orterna i Skaraborg omfattas Gullspång, Vara, Nossebro, Grästorp, Karlsborg, Töreboda och Götene av ersättningen.

HSU kunde inte ta beslut om ungdomsmottagningarnas framtida utseende. Det finns en skiss hur de ska nivågrupperas men politiken vill veta mer.

– Ett bra koncept, men vi vill veta vilka effekter det blir, säger Jonas Andersson.

Under onsdagens hälso- och sjukvårdsutskott togs beslut om att fortsätta satsningen med en förstärkt barntandvård i ekonomiskt utsatta områden. Totalt fördelas 13,2 miljoner kronor för 68 303 listade barn (3-19 år). Satsningen delas in i tre nivåer. Av Skaraborgsorterna placeras Gullspång i nivå två, där ersättningen till klinikerna blir 224 kronor per barn till folktandvården och 237 kronor för de privata.

Falköping, Södra Ryd, Tibro, Skara och Töreboda återfinns på nivå tre. Där är tillskottet 145 respektive 154 kronor per barn.

Pengarna betalas dock inte ut till klinikerna förrän barnen varit på besök.

– Inga besök, inga pengar, säger HSU-ordföranden Jonas Andersson (FP).

För att kunna erbjuda alla barn tandvård får klinikerna i landsortområden 103 respektive 109 kronor extra per listat barn. Totalt handlar det om 38 218 barn i regionen och stödet är 3,95 miljoner kronor. Av orterna i Skaraborg omfattas Gullspång, Vara, Nossebro, Grästorp, Karlsborg, Töreboda och Götene av ersättningen.

HSU kunde inte ta beslut om ungdomsmottagningarnas framtida utseende. Det finns en skiss hur de ska nivågrupperas men politiken vill veta mer.

– Ett bra koncept, men vi vill veta vilka effekter det blir, säger Jonas Andersson.