31 dec 2014 08:00

23 jan 2015 15:56

Katarina Strömgren Sandh Årets Skövdebo

Årets Skövdebo är ingen vintersportare. I stället blir det mys med familjen i väntan på våren. Då tar hon på sig storstövlarna och röjsågen och ger sig ut i skogen.
– Att slita och smutsa ner sig lite, det gillar jag, säger Katarina Strömgren Sandh som tycker att det är en ära att ha fått utmärkelsen.

I maj har Katarina Strömgren Sandh varit kulturchef i Skövde kommun i tre år. Hon har alltid tyckt att kulturen i Skaraborg och Västra Götalandsregionen varit framåt. När tjänsten utlystes tyckte hon att det verkade spännande att få jobba i en stad som växer och i en stad som också har en organisation där kulturen får vara ett eget förvaltningsområde.

– Jag ser kulturen som ett mervärde. Det finns den traditionella kulturen, men den ska också vara på andra ställen i ett samhälle som växer; tillsammans med näringslivet, i skolan för lärandet eller inom äldreomsorgen för att göra vardagen lite bättre. Det fanns en sådan vision i Skövde, så kände jag.

Under året som gått har Skövde kulturhus firat 50 år och Katarina Strömgren Sandh berömmer sina fantastiska medarbetare för det jobb som gjorts.

– Vi hade aldrig klarat det här året om vi inte hade krokat arm. Jobbar man ihop kan man bryta traditionella mönster, man kan göra det goda livet bättre brukar jag säga.

Kulturens framtid

När hon får prata om framtiden för kulturen i Skövde nämner hon först Kulturfabriken (vid stadsmuseet).

– Det ska bli fantastiskt spännande, det är på gång och det är ett nytt grepp. Kulturhistoria, den pedagogiska delen, men också att öppna upp dörren för andra aktörer som vill vara i vårt hus. Lyckas vi med det här, och det är jag helt övertygad om, så kommer det att vara en del av det som sätter Skövde på kartan.

Nästa år fyller Skövde musikskola 50 år och det ska firas på olika sätt. Hon hoppas också att de kan dra nytta och lärdom av projektet Kreativa kraftfält som Skövde varit en del av.

– Det handlar om hur man ska skapa utrymme i en stad för möten, där det handlar om förutsättningar för människor att komma i arbete. Kulturarbetare ska få skapa en möjlighet att få plats i det offentliga rummet. Det hoppas jag vi kan fortsätta med. Om vi hittar och tar lyckade grepp kring Kreativa kraftfält så tror jag att vi kommer att komma väldigt långt fram i utvecklingen och vi kan också bli en förebild för andra städer i Sverige.

Mer forskning om kultur är också något hon efterlyser, till exempel om projektet som just nämnts.

Gillar att gräva

När Katarina Strömgren Sandh inte jobbar är hon hemma på landet utanför Örebro. Hon har en stor familj som hon är mycket med.

– När det är vår och sommar älskar jag att ta på mig storstövlarna och stora röjmaskinen och röja i skogen. Jag gillar att plantera blommor och gräva.

Många kanske jublade när snön kom. Men inte Katarina Strömgren Sandh.

– Jag kan inte säga att jag är någon pulkamänniska. Snö är vackert. Men då kryper jag in och myser, sitter och syr. Jag tänkte blivit textillärare, men jag halkade in på dansen. Jag syr kläder och just nu syr jag ett lapptäcke till ett barnbarn som ska komma i januari.

Hur känns det att ha blivit Årets Skövdebo?

– Det känns fantastiskt. Det är en jättestor ära. Ett stort tack till alla som har nominerat mig till denna ärofulla utnämning. Jag är så glad och stolt för detta.

Hur firar du?

– Egentligen vill jag fira med alla jag jobbar tillsammans med. Det är inte bara jag, utan vi tillsammans som lyckats få ett så fantastiskt bra kulturår. Men det går ju inte. Så jag firar det tillsammans med några goda vänner och min man på nyårsafton. Vi tänker fira att vi haft ett bra år ihop, skåla in det nya året och hoppas på ett fantastiskt kulturår nästa år.

I maj har Katarina Strömgren Sandh varit kulturchef i Skövde kommun i tre år. Hon har alltid tyckt att kulturen i Skaraborg och Västra Götalandsregionen varit framåt. När tjänsten utlystes tyckte hon att det verkade spännande att få jobba i en stad som växer och i en stad som också har en organisation där kulturen får vara ett eget förvaltningsområde.

– Jag ser kulturen som ett mervärde. Det finns den traditionella kulturen, men den ska också vara på andra ställen i ett samhälle som växer; tillsammans med näringslivet, i skolan för lärandet eller inom äldreomsorgen för att göra vardagen lite bättre. Det fanns en sådan vision i Skövde, så kände jag.

Under året som gått har Skövde kulturhus firat 50 år och Katarina Strömgren Sandh berömmer sina fantastiska medarbetare för det jobb som gjorts.

– Vi hade aldrig klarat det här året om vi inte hade krokat arm. Jobbar man ihop kan man bryta traditionella mönster, man kan göra det goda livet bättre brukar jag säga.

Kulturens framtid

När hon får prata om framtiden för kulturen i Skövde nämner hon först Kulturfabriken (vid stadsmuseet).

– Det ska bli fantastiskt spännande, det är på gång och det är ett nytt grepp. Kulturhistoria, den pedagogiska delen, men också att öppna upp dörren för andra aktörer som vill vara i vårt hus. Lyckas vi med det här, och det är jag helt övertygad om, så kommer det att vara en del av det som sätter Skövde på kartan.

Nästa år fyller Skövde musikskola 50 år och det ska firas på olika sätt. Hon hoppas också att de kan dra nytta och lärdom av projektet Kreativa kraftfält som Skövde varit en del av.

– Det handlar om hur man ska skapa utrymme i en stad för möten, där det handlar om förutsättningar för människor att komma i arbete. Kulturarbetare ska få skapa en möjlighet att få plats i det offentliga rummet. Det hoppas jag vi kan fortsätta med. Om vi hittar och tar lyckade grepp kring Kreativa kraftfält så tror jag att vi kommer att komma väldigt långt fram i utvecklingen och vi kan också bli en förebild för andra städer i Sverige.

Mer forskning om kultur är också något hon efterlyser, till exempel om projektet som just nämnts.

Gillar att gräva

När Katarina Strömgren Sandh inte jobbar är hon hemma på landet utanför Örebro. Hon har en stor familj som hon är mycket med.

– När det är vår och sommar älskar jag att ta på mig storstövlarna och stora röjmaskinen och röja i skogen. Jag gillar att plantera blommor och gräva.

Många kanske jublade när snön kom. Men inte Katarina Strömgren Sandh.

– Jag kan inte säga att jag är någon pulkamänniska. Snö är vackert. Men då kryper jag in och myser, sitter och syr. Jag tänkte blivit textillärare, men jag halkade in på dansen. Jag syr kläder och just nu syr jag ett lapptäcke till ett barnbarn som ska komma i januari.

Hur känns det att ha blivit Årets Skövdebo?

– Det känns fantastiskt. Det är en jättestor ära. Ett stort tack till alla som har nominerat mig till denna ärofulla utnämning. Jag är så glad och stolt för detta.

Hur firar du?

– Egentligen vill jag fira med alla jag jobbar tillsammans med. Det är inte bara jag, utan vi tillsammans som lyckats få ett så fantastiskt bra kulturår. Men det går ju inte. Så jag firar det tillsammans med några goda vänner och min man på nyårsafton. Vi tänker fira att vi haft ett bra år ihop, skåla in det nya året och hoppas på ett fantastiskt kulturår nästa år.

Juryns motivering

”Årets Skövdebo är kulturchefen Katarina Strömgren Sandh. Hon och hela kulturlivet som hon är ytterst ansvarig för i Skövde har haft ett exceptionellt år på många sätt med nya verksamheter som Kulturiet och Kulturfabriken men allra mest har det kretsat kring Kulturhuset. Dess ombyggnad och 50-årsjubileum med Robert Gustafssons egen 50-årsdag som kulmen har gjort Skövdes kulturliv både känt och till nytta för människor långt utanför staden och Skaraborg.”

Om Katarina

Född: 1963

Bor: Skävesund utanför Örebro

Familj: Man, barn och barnbarn

Yrke: Kulturchef i Skövde kommun.

Jag är bra på: Att lyssna och reflektera. Att våga uttrycka det jag tänker. Att bjuda in människor, jag vill gärna vara med människor och jobba tillsammans. Jag brukar säga att vi ska jobba med varandra, inte mot varandra. Vi ska prata med varandra, inte om varandra. Jag tror jag är bra på att kunna ge den känslan och styrkan till andra.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.