02 jan 2015 17:04

23 jan 2015 15:56

Skövde pustar ut efter ovädret Svea

Stormen Svea verkar ha gått lindrigt över landet. När ovädret passerade Skövde på fredagsförmiddagen verkar skador och kaos ha uteblivit.

Med flera inställda tågavgångar, vägar som blockerats av nedfallna träd och soptunnor som vält har stormen Svea lämnat ett märkbart avtryck under sin namnsdag. Men det riktigt hårda vädret verkar ha uteblivit, och ovädret nådde aldrig Skaraborg och Skövde.

– Det har blåst, upp mot 20-25 sekundmeter på vissa ställen i länet, men sammantaget har det varit lugnare än vad man räknade med att det skulle vara, säger Peter Brandels, inre befäl på Räddningstjänsten östra Skaraborg.

Längsmed kusten har några incidenter rapporterats in. Några träd har fallit, och vid Tjörnbron fick vinden tag i en bajamaja och förde den med sig ut på vägbanan.

Svea ska dock inte ha orsakat några trafikolyckor, rapporterar TT.

– Annars har det varit lugnt. Jag har precis haft ett telefonmöte med Länsstyrelsen, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Trafikverket, och det verkar vara lugnt i hela regionen. Här har vi faktiskt inte varit ute på någonting, säger Peter Brandels.

Inga elproblem

De inställda tågavgångarna har främst handlat om mindre sträckor där spåren inte är trädsäkrade. Redan innan ovädret drog in beslutade Trafikverket bland annat om att stänga ner tågsträckor på västkusten och i Småland. Den närmaste sträckan där tågtrafiken ställts in är Kinnekullebanan mellan Lidköping och Mariestad.

Elbolagen Fortum och Vattenfall har inte haft några större problem med elavbrott till följd av stormen. De problem som varit ska inte ha rört Skaraborg.

Göteborgsposten rapporterar att en pilot som skulle landat sitt flygplan på Landvetter i stället valde att landa det på Arlanda på grund av stormen. I övrigt påverkades inte flygtrafiken av vädret.

Färjetrafik runt om i landet ska har påverkats. Bland annat ställdes turerna mellan Strömstad och norska Sandefjord in under fredagsförmiddagen.

Inför stormen utfärdade SMHI en klass två-varning, vilket är den näst högsta varningen på skalan. En klass två-varning innebär att vädret kan innebära fara för allmänheten och åsamka stora materiella skador, och orsaka störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Med flera inställda tågavgångar, vägar som blockerats av nedfallna träd och soptunnor som vält har stormen Svea lämnat ett märkbart avtryck under sin namnsdag. Men det riktigt hårda vädret verkar ha uteblivit, och ovädret nådde aldrig Skaraborg och Skövde.

– Det har blåst, upp mot 20-25 sekundmeter på vissa ställen i länet, men sammantaget har det varit lugnare än vad man räknade med att det skulle vara, säger Peter Brandels, inre befäl på Räddningstjänsten östra Skaraborg.

Längsmed kusten har några incidenter rapporterats in. Några träd har fallit, och vid Tjörnbron fick vinden tag i en bajamaja och förde den med sig ut på vägbanan.

Svea ska dock inte ha orsakat några trafikolyckor, rapporterar TT.

– Annars har det varit lugnt. Jag har precis haft ett telefonmöte med Länsstyrelsen, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Trafikverket, och det verkar vara lugnt i hela regionen. Här har vi faktiskt inte varit ute på någonting, säger Peter Brandels.

Inga elproblem

De inställda tågavgångarna har främst handlat om mindre sträckor där spåren inte är trädsäkrade. Redan innan ovädret drog in beslutade Trafikverket bland annat om att stänga ner tågsträckor på västkusten och i Småland. Den närmaste sträckan där tågtrafiken ställts in är Kinnekullebanan mellan Lidköping och Mariestad.

Elbolagen Fortum och Vattenfall har inte haft några större problem med elavbrott till följd av stormen. De problem som varit ska inte ha rört Skaraborg.

Göteborgsposten rapporterar att en pilot som skulle landat sitt flygplan på Landvetter i stället valde att landa det på Arlanda på grund av stormen. I övrigt påverkades inte flygtrafiken av vädret.

Färjetrafik runt om i landet ska har påverkats. Bland annat ställdes turerna mellan Strömstad och norska Sandefjord in under fredagsförmiddagen.

Inför stormen utfärdade SMHI en klass två-varning, vilket är den näst högsta varningen på skalan. En klass två-varning innebär att vädret kan innebära fara för allmänheten och åsamka stora materiella skador, och orsaka störningar i viktiga samhällsfunktioner.

  • Axel Norén