03 jan 2015 08:00

23 jan 2015 15:56

Skövdestudent finalist i Silviatävling

SKÖVDE: Minneslåda tog Roberta till finalen i Silviatävling

Med fokus på vård och omsorg för äldre, skickades drygt 500 tävlingsbidrag in till Queen Silvia Nursing Award. Sjuksköterskestudenten och Skövdebon Roberta Eriksson valdes ut som en an de sex finalisterna.

Som ett led i strävan efter att skapa och sprida förutsättningarna för god äldre- och demensvård inrättade Swedish Care International 2013 stipendiet Queen Silvia Nursing Award, till Drottningens ära. Syftet är att skapa förutsättningar för en varaktig och positiv förändring inom vård och omsorg med fokus på äldre.

På Drottning Silvias födelsedag, den 23 december, delades stipendiet ut för andra gången. Stipendiaten fick då motta 50 000 kronor, samt möjligheten att delta i ett individuellt anpassat internship under sex månader.

Över 500 bidrag

Över 300 bidrag hade skickats in från Sveriges sjuksköterskestudenter, tillsammans med närmare 200 bidrag från Finland. Sex stycken finalister valdes ut, där studenternas röster tillsammans med en jurys avgjorde vem som vann.

Bland de sex finalisterna fanns den 38-åriga Skövdebon Roberta Eriksson.

Minneslådor

Roberta är sjuksköterskestudent på Högskolan i Skövde. Hennes idé och tävlingsbidrag gick under namnet ”Individuella minneslådor för äldre med demens”, och det var denna som gjorde henne till en av finalisterna.

– Det är en idé som skulle gynna våra äldre som lider av demens, så det skulle vara roligt om idén skulle sprida sig till fler anhöriga och vårdpersonal här i Skaraborg, skriver Roberta i ett mejl till SLA.

Studenterna och juryn röstade dock fram Emilia Engman, studerande på Röda Korsets Högskola i Stockholm, till vinnare genom hennes idé ”Bättre livskvalité för patienter med sondnäring”.

Som ett led i strävan efter att skapa och sprida förutsättningarna för god äldre- och demensvård inrättade Swedish Care International 2013 stipendiet Queen Silvia Nursing Award, till Drottningens ära. Syftet är att skapa förutsättningar för en varaktig och positiv förändring inom vård och omsorg med fokus på äldre.

På Drottning Silvias födelsedag, den 23 december, delades stipendiet ut för andra gången. Stipendiaten fick då motta 50 000 kronor, samt möjligheten att delta i ett individuellt anpassat internship under sex månader.

Över 500 bidrag

Över 300 bidrag hade skickats in från Sveriges sjuksköterskestudenter, tillsammans med närmare 200 bidrag från Finland. Sex stycken finalister valdes ut, där studenternas röster tillsammans med en jurys avgjorde vem som vann.

Bland de sex finalisterna fanns den 38-åriga Skövdebon Roberta Eriksson.

Minneslådor

Roberta är sjuksköterskestudent på Högskolan i Skövde. Hennes idé och tävlingsbidrag gick under namnet ”Individuella minneslådor för äldre med demens”, och det var denna som gjorde henne till en av finalisterna.

– Det är en idé som skulle gynna våra äldre som lider av demens, så det skulle vara roligt om idén skulle sprida sig till fler anhöriga och vårdpersonal här i Skaraborg, skriver Roberta i ett mejl till SLA.

Studenterna och juryn röstade dock fram Emilia Engman, studerande på Röda Korsets Högskola i Stockholm, till vinnare genom hennes idé ”Bättre livskvalité för patienter med sondnäring”.

  • Erica Augustsson