09 jan 2015 07:00

23 jan 2015 15:56

Planerar nya bostäder i Havstena

Den gamla Ica-butiken på Havstenaområdet som gick i konkurs i somras kommer att rivas. På platsen planerar Skövdebostäder att bygga bostadshus.

Under juni förra året meddelade Icahandlaren Britt-Marie Ljungqvist att hon inte kommer driva vidare affären på Havstenavägen. Tanken var att ett ägarbyte skulle genomföras men så blev inte fallet.

Nu står det klart att butiken kommer att rivas och ge plats för nya bostäder. Fastighetsägaren Skövdebostäder beslutade att ansöka om rivningslov i december och begära en detaljplaneändring för att bygga bostäder på samma plats.

Tom byggnad

– Det har pågått ett arbete med att hitta en ny ägare till verksamheten. Det har inte lyckats och verksamheten har inte gått särskilt bra då den följaktligen gick i konkurs. Då står vi där med en tom byggnad. Nu har vi efter ett halvår tagit beslut om att riva byggnaden, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

En formell begäran ligger nu hos kommunen för dels rivningslov och dels detaljplaneändring för att få bygga bostadshus på upp till åtta våningar. Hur lång tid det tar är svårt att säga, enligt Sandén.

Ica Nära Havstena hette tidigare GP livs och startades 1963 av Gunnar Pettersson (GP). Havstenaområdet låg då nästan ute på landet, berättade Christer Pettersson – som tog över GP livs efter sin far – för SLA när han slutade som handlare, och kunderna var då också mer trogna den butik de bodde närmast.

– Förut fanns det många mindre butiker i bostadsområden, säger Dan Sandén. I dag handlar inte folk på det sättet utan åker ut till större handelskomplex. Så ser verkligheten ut. Klart det hade varit önskvärt att behålla butiken. Samtidigt är det ett skriande behov av bostäder.

Det finns stora vinster att göra med förtätningsprojekt eftersom all infrastruktur finns på plats, säger Sandén.

– Det är ett jättebra läge geografiskt.

Skövdebostäder ser även över Folkets Parkområdet för att möjliggöra förtätning med nya bostäder. Inga hus kommer att rivas där men ytterligare bostäder kan tillkomma efter en detaljplanändring.

Under juni förra året meddelade Icahandlaren Britt-Marie Ljungqvist att hon inte kommer driva vidare affären på Havstenavägen. Tanken var att ett ägarbyte skulle genomföras men så blev inte fallet.

Nu står det klart att butiken kommer att rivas och ge plats för nya bostäder. Fastighetsägaren Skövdebostäder beslutade att ansöka om rivningslov i december och begära en detaljplaneändring för att bygga bostäder på samma plats.

Tom byggnad

– Det har pågått ett arbete med att hitta en ny ägare till verksamheten. Det har inte lyckats och verksamheten har inte gått särskilt bra då den följaktligen gick i konkurs. Då står vi där med en tom byggnad. Nu har vi efter ett halvår tagit beslut om att riva byggnaden, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

En formell begäran ligger nu hos kommunen för dels rivningslov och dels detaljplaneändring för att få bygga bostadshus på upp till åtta våningar. Hur lång tid det tar är svårt att säga, enligt Sandén.

Ica Nära Havstena hette tidigare GP livs och startades 1963 av Gunnar Pettersson (GP). Havstenaområdet låg då nästan ute på landet, berättade Christer Pettersson – som tog över GP livs efter sin far – för SLA när han slutade som handlare, och kunderna var då också mer trogna den butik de bodde närmast.

– Förut fanns det många mindre butiker i bostadsområden, säger Dan Sandén. I dag handlar inte folk på det sättet utan åker ut till större handelskomplex. Så ser verkligheten ut. Klart det hade varit önskvärt att behålla butiken. Samtidigt är det ett skriande behov av bostäder.

Det finns stora vinster att göra med förtätningsprojekt eftersom all infrastruktur finns på plats, säger Sandén.

– Det är ett jättebra läge geografiskt.

Skövdebostäder ser även över Folkets Parkområdet för att möjliggöra förtätning med nya bostäder. Inga hus kommer att rivas där men ytterligare bostäder kan tillkomma efter en detaljplanändring.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.