12 jan 2015 13:36

23 jan 2015 15:18

Skövdekvinna knivhögg man – kan dömas för mordförsök

Åklagare yrkade på långt fängelsestraff

Den Skövdekvinna som knivhögg sin exsambo riskerar att dömas till fängelse i sju, åtta år för mordförsök. Det var åklagarens yrkade under rättegången sista dag i Stockholm på måndagen. Dom meddelas om en vecka.

Skövdekvinnan högg tidigare i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm.

Kvinnan greps och erkände själva gärningen men har hela tiden hävdat att hon hade agerat i nödvärn. Hon högg honom med kniven när han tog stryptag på henne.

Men kvinnan åtalades i mitten av november misstänkt för försök till mord på exsambon och även misstänkt för att falskeligen ha anklagat exsambon för brott. Efter knivattacken gjorde kvinnan nämligen en motanmälan där hon hävdade att exsambon utsatt henne bland annat för misshandel. Ärendet utreddes men förundersökningens lades ner och kvinnan åtalades i denna del som misstänkt för falsk tillvitelse.

Rättegången mot kvinnan hölls först under tre dagar i november i Stockholms tingsrätt.

Tingsrätten beslutade då att kvinnan skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den har pågått under några veckor och på måndagen återupptogs rättegången mot Skövdekvinnan. Undersökningen visade att kvinnan inte lider av en allvarlig psykisk störning, varken vid gärningstillfället eller då hon undersöktes. Detta innebär att hon får dömas till fängelse.

När rättegångens fjärde och sista dag genomfördes på måndagen yrkade också åklagaren att hon skulle dömas för mordförsök till fängelse i sju, åtta år.

– Jag anser att när tingsrätten nu inte ansåg att hon agerat i nödvärn kan hon maximalt dömas för grov misshandel till fängelse mellan ett och ett och ett halvt år, säger kvinnans försvarare, Skövdeadvokaten Staffan Uvabeck till SLA just efter rättegångens slut.

– Jag kan i och för sig inte tänka mig att hon döms för mordförsök, möjligen i tingsrätten, men inte i hovrätten där ärendet sannolikt kommer att hamna senare. Antingen överklagar vi eller åklagaren.

Stockholms tingsrätt beslutade också att kvinnan ska kvarstanna i häktet tills domen meddelas om en vecka.

Skövdekvinnan högg tidigare i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm.

Kvinnan greps och erkände själva gärningen men har hela tiden hävdat att hon hade agerat i nödvärn. Hon högg honom med kniven när han tog stryptag på henne.

Men kvinnan åtalades i mitten av november misstänkt för försök till mord på exsambon och även misstänkt för att falskeligen ha anklagat exsambon för brott. Efter knivattacken gjorde kvinnan nämligen en motanmälan där hon hävdade att exsambon utsatt henne bland annat för misshandel. Ärendet utreddes men förundersökningens lades ner och kvinnan åtalades i denna del som misstänkt för falsk tillvitelse.

Rättegången mot kvinnan hölls först under tre dagar i november i Stockholms tingsrätt.

Tingsrätten beslutade då att kvinnan skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den har pågått under några veckor och på måndagen återupptogs rättegången mot Skövdekvinnan. Undersökningen visade att kvinnan inte lider av en allvarlig psykisk störning, varken vid gärningstillfället eller då hon undersöktes. Detta innebär att hon får dömas till fängelse.

När rättegångens fjärde och sista dag genomfördes på måndagen yrkade också åklagaren att hon skulle dömas för mordförsök till fängelse i sju, åtta år.

– Jag anser att när tingsrätten nu inte ansåg att hon agerat i nödvärn kan hon maximalt dömas för grov misshandel till fängelse mellan ett och ett och ett halvt år, säger kvinnans försvarare, Skövdeadvokaten Staffan Uvabeck till SLA just efter rättegångens slut.

– Jag kan i och för sig inte tänka mig att hon döms för mordförsök, möjligen i tingsrätten, men inte i hovrätten där ärendet sannolikt kommer att hamna senare. Antingen överklagar vi eller åklagaren.

Stockholms tingsrätt beslutade också att kvinnan ska kvarstanna i häktet tills domen meddelas om en vecka.