13 jan 2015 13:22

23 jan 2015 15:18

Fängelse för våldsterror

Döms för flera års misshandel och kränkningar

En Skövdebo har dömts till fängelse i 2,5 år. Han har under flera år utsatt sin hustru för misshandel och kränkningar. Tingsrätten ser särskilt allvarligt på en händelse då mannen tog struptag på kvinnan – det hela kunde slutat mycket illa, anser domstolen.

Den 46-årige Skövdebon häktades efter en händelse i september. Då misshandlade han hustrun genom att ge henne ett hårt knytnävsslag mot huvudet, slänga ner henne på marken och därefter ta ett strupgrepp om hennes hals. Mannen åtalades senare misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Åklagaren hade i åtalet i punkt efter punkt preciserat vad han under fem års tid ska ha utsatt sin hustru för, bland annat i bostaden i Skövde.

Rättegången mot honom hölls i tingsrätten i Skövde nyligen. Då berättade ett vittne om händelsen i september. Vittnet hörde hur kvinnan ropade på hjälp, vittnet såg att hon låg på golvet, mannen var bakom henne och hade tagit ett struptag på henne. Vittnet lyckades ta sig in och dra mannen därifrån.

Vittnet uppfattade situationen som mycket allvarlig och tyckte att det såg ut som att mannen verkligen ville strypa kvinnan. Vittnet sade under rättegången att om han inte hade kommit hade situationen slutat illa.

På tisdagen kom domen mot mannen. Domstolen anser också att misshandeln i höstas kunde slutat mycket illa och man anser totalt sett att omfattningen av gärningarna samt allvaret i dessa drar upp straffvärdet. Domstolen har också reagerat på att mannens våld mot kvinnan riktat sig mot hennes ansikte, vilket lett till svåra skador.

Mannen döms till fängelse i 2,5 år för grov kvinnofridskränkning. Han ska också betala 75000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Den 46-årige Skövdebon häktades efter en händelse i september. Då misshandlade han hustrun genom att ge henne ett hårt knytnävsslag mot huvudet, slänga ner henne på marken och därefter ta ett strupgrepp om hennes hals. Mannen åtalades senare misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Åklagaren hade i åtalet i punkt efter punkt preciserat vad han under fem års tid ska ha utsatt sin hustru för, bland annat i bostaden i Skövde.

Rättegången mot honom hölls i tingsrätten i Skövde nyligen. Då berättade ett vittne om händelsen i september. Vittnet hörde hur kvinnan ropade på hjälp, vittnet såg att hon låg på golvet, mannen var bakom henne och hade tagit ett struptag på henne. Vittnet lyckades ta sig in och dra mannen därifrån.

Vittnet uppfattade situationen som mycket allvarlig och tyckte att det såg ut som att mannen verkligen ville strypa kvinnan. Vittnet sade under rättegången att om han inte hade kommit hade situationen slutat illa.

På tisdagen kom domen mot mannen. Domstolen anser också att misshandeln i höstas kunde slutat mycket illa och man anser totalt sett att omfattningen av gärningarna samt allvaret i dessa drar upp straffvärdet. Domstolen har också reagerat på att mannens våld mot kvinnan riktat sig mot hennes ansikte, vilket lett till svåra skador.

Mannen döms till fängelse i 2,5 år för grov kvinnofridskränkning. Han ska också betala 75000 kronor i skadestånd till kvinnan.